Még mindig hamufelhőket ereget a Chilében kitört vulkán

chilei vulkán
epa04716828 General view of Chilean Calbuco volcano from Puerto Montt, located at 1000 km southern Santiago de Chile, Chile, 22 April 2015. Due to the eruption of the volcano with a smoke column 20 km high, authorities declared a red alert and ordered the evacuation of around 1500 inhabitants of Ensenada, Alerce, Colonia Río Sur and Correntoso towns. EPA/ALEX VIDAL BRECAS
Vágólapra másolva!
A Chilében néhány nappal ezelőtt kitört Calbuco vulkán még pénteken is füstöt és hamut lövellt a magasba, ami a szomszédos Argentínában is fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint az előzőleg 44 éven át alvó vulkán az utóbbi 24 órában kétszer is füst- és hamufelhőt lövellt ki magából. Helyszíni beszámolók szerint az egyik, nagyjából 17 kilométer magas kilövellés fehér hamuréteggel borította be a környező településeket.

Komoly gondokat okoz

A kitörés miatt pénteken több légitársaság, például az amerikai Delta Air Lines és American Airlines, valamint a francia Air France is felfüggesztette az argentin fővárosba, Buenos Airesbe tartó járatait.

"Elővigyázatosságból függesztettük fel ezeket a járatokat, mivel attól lehet tartani, hogy landolás után nem tudnak majd felszállni" - mondta az argentin légügyi hivatal szóvivője. "Nem kizárt, hogy más társaságok is így fognak dönteni" - tette hozzá.

A Calbuco látványosságnak sem utolsó Forrás: EPA/Alex Vidal Brecas

A hatóságok szerdán húsz kilométeres körzetben elrendelték a közelben lakók evakuálását. Egy helyi rádiócsatorna szerint azóta a tűzhányó környékén több lakóház és iskolaépület is összeomlott a hamu súlya alatt. A környező településeken utakat zártak le és tanítási szünetet rendeltek el.

Az ország déli részében, a fővárostól 1300 kilométerre délre található tűzhányó szerda este váratlanul lépett működésbe, kitörésének semmilyen előjele nem volt. A Calbuco vulkán legutóbb 1961-ben tört ki, az akkori kitörés hat hétig tartott.