A turisták jól vannak, a többi magyarról még nincs hír

Katmandu, 2015. április 25.
Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Katmanduban 2015. április 25-én, miután a térségben 7,9-es erősségű földrengés pusztított. Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a rengés középpontja Ka
Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Katmanduban 2015. április 25-én, miután a térségben 7,9-es erősségű földrengés pusztított.
Vágólapra másolva!
Eddig 1866 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén - közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap hajnalban. Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban - mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul. 
Vágólapra másolva!

Szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal. A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból. A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta el Vajda Andrea. Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A legsúlyosabb katasztrófa

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnap reggeli összesítések szerint 1866 halálos áldozata van, ebből 1805 Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Az első rengést tucatnyi kisebb követte. A friss közlés szerint a sérültek száma 4718. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Katmanduban 2015. április 25-én, miután a térségben 7,9-es erősségű földrengés pusztított. Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Lavinák a hegyen

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten végigsöpört lavina az egyik alaptáborban 17 halálos áldozatot követelt és 61-en megsérültek. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni.

Megindultak a segélyszállítmányok

A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell. A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.