Filmekben látott módon menekült ki Tóásó Előd Bolíviából

Vágólapra másolva!
Tóásó Elődöt a bolív titkosszolgálatok figyelmét elkerülve, konspiratív módon kellett kimenekíteni Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat munkatársának közlése szerint, még csomagja, váltóruhája sem volt. Családtagjainak Magyarországra hozása a következő napok feladata - tette hozzá Lukács Csaba, aki vasárnap délelőtt telefonon nyilatkozott az M1 aktuális csatornának.
Vágólapra másolva!

Az újságíró kifejtette: a "menekítő csapat" az akciót megelőzően nem is találkozhatott Tóásó Előddel, csak különböző kommunikációs eszközökön tartották a kapcsolatot. Tóásó Előd többször taxit váltva pénteken kora reggel beszállt egy újabb járműbe, mindezt úgy, hogy még felesége sem tudott arról, aznap el fog jönni. Magyar idő szerint pénteken kora este sikerült kimenekíteni Tóásó Elődöt az országból Chilébe, most már biztonságban van - fejtette ki Lukács Csaba. Kiemelte: ezt a fajta akciót az indokolta, hogy tartottak attól, hogy a bolíviai titkosszolgálat minden lépésüket figyeli. Megjegyezte: bár Tóásó Előd leülte a büntetését, a bolíviai hatóságok nem adták vissza útlevelét, és a magyar kormány által kötött egyezségek sem vezettek eredményre.

Tóásó Előd és Mario Tadic Forrás: Origo

Nem érezték magukat biztonságban

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap arról tájékoztatott, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából. A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével közép-európai idő szerint péntek délután a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen hajtották végre az akciót. A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról. A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfő kora délután érkezik Budapestre.

Az előzmények

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Vádalkut kötöttek

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.