Papokat szentelt fel a pápa

Papszentelés a Vatikánban
Vágólapra másolva!
Példamutatásra szólította fel paptársait Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vasárnap tartott papszentelésen. A tizenkilenc felszentelt pap több mint fele a harmadik világból származik.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a papoknak életükkel és szolgálatuk végzésével példát kell mutatniuk. "A példamutatás nélküli szavak üresek" - hangsúlyozta az egyházfő a papszentelési misén részt vevő számos paptársa előtt. Hozzátette: "rossz látni, ha egy pap azért él, hogy önmagának tetsszék és páváskodik". Az új papoknak adott tanácsok között Ferenc pápa többek között arra szólította fel őket, hogy gyóntatáskor a megbocsátás, ne az ítélkezés vezesse őket. Soha ne utasítsák el senkitől a keresztség szentségét és ne tartsanak unalmas homíliákat.

Papszentelés a Vatikánban Forrás: AFP/Andreas Solaro

9 olasz és 10 külföldi papot szentelt

Ferenc pápa 9 olasz és 10 külföldi papot szentelt fel, akiknek többsége római szemináriumokban végzett. A külföldiek közül egy Horvátországból származik, a többi kivétel nélkül a világ távoli országaiból, Kolumbiából, Chiléből, Peruból, Madagaszkárról, Indiából és Dél-Koreából.
A különböző kontinensekről érkezett és fehér papi ruhát viselő fiatal presbiterek egyenként járultak az egyházfő elé a bazilika főoltárához. Ferenc pápa a kezét a fejükre helyezte és Róma püspökeként elmondta a felszentelési imádságot. Tenyerüket felszentelt olajjal kente meg. Mindegyikükkel néhány szót is váltott. Húsvét negyedik vasárnapján az egyház a papi hivatás világnapját ünnepli.