Földrengés: 3700-an haltak meg

Földrengés Nepálban
Földrengés Nepálban
Vágólapra másolva!
Meghaladta a háromezer-hétszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak a száma Nepálban - közölte hétfőn a nepáli belügyminisztérium egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb összesítések szerint 3700-nál is többen haltak meg a szombati földrengésben, és 6538-an sérültek meg Nepál területén. A fél nappal korábbi, vasárnap esti hivatalos katmandui tájékoztatás még 2430 halottról szólt. További kilencven ember halt meg a földrengésben a szomszédos Kínában és Indiában.

Túlélők után kutatnak Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Akár 8 ezren is lehetnek

A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés következtében a Mont Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat.

Az alaptáborból helikopterrel mentenek Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A Himalayan Times című nepáli napilap azt írta hétfőn, hogy a földrengés áldozatainak a száma elérheti akár a nyolcezret is. Az újság a helyszínen tevékenykedő mentőcsoportok és a katasztrófa következményeinek felszámolását irányító helyi illetékesek beszámolói alapján közölte ezt a becslést. Korábbi hírek szerint 5, Nepálban tartózkodó magyar állampolgárról továbbra sincs információ.

Fogy a remény

Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helybéliek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után, de az idő előrehaladtával egyre csökken a remény az életben maradtak megtalálására. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők a végletekig kimerültek.

Kimerültek a mentésben résztvevők Forrás: AFP/Prakash Mathema

Szerte Nepálban falvak százai kénytelenek magukról gondoskodni, nincs sem áramszolgáltatás, sem vízellátást, és nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. A helybéliek a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, mert otthonuk vagy megsemmisült, vagy életveszélyessé vált a földrengések következtében.

Egy emberöltő óta nem volt ilyen

Az utóbbi 81 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált. A 7,9-es erősségű mozgás a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, számos műemlék megrongálódott, a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten pedig lavinákat indított el.