Egy új szupertank is végigvonul majd a Vörös téren

ukrajna tank orosz Armata 14
Egy T-14 Armata orosz harckocsiról szivárgott ki kép
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium képeket hozott nyilvánosságra az új Armata T-14-es tankról, amely több, új fejlesztésű fegyverrendszerrel együtt részt vesz majd a május 9-i győzelem napi parádén.
Vágólapra másolva!

A náci Németország elleni győzelem 70. évfordulóját ünneplik az idén, de a legtöbb nyugati ország vezetője, így a brit, francia és amerikai politikusok mellett Áder János köztársasági elnök sem vesz részt a Vörös téren rendezendő parádén az ukrán válság miatt.

Bemutatják az Armatát

Az Armata tank fegyvertornya automatikus, a tank 125 mm-es huzagolatlan ágyúja irányított rakéták és lövedék kilövésére is képes – ismertette a BBC.

Kétfős személyzete védettebb, mint az eddigi orosz tankokéi, mert egy megerősített térben foglalnak helyet, viszonylag távol a fő ágyútól – számolt be az orosz sajtó.

Az Armata a médiajelentések szerint akár teljesen automata harci járművé is átalakítható.

Akár teljesen automatikusan is képes működni Forrás: --

Minden szempontból különleges

A számítógépes technológiát, a gyorsaságot és manőverezési képességeket illetően is sokkal fejlettebb a T-90-eseknél, amelyek ma az orosz hadsereg tankerejének a többségét alkotják.

A tervek szerint 2020-tól 2300 Armatát állítanak hadrendbe, hogy lecseréljék a szovjet korszakból származókat.

Külföldi katonák is menetelnek majd

A díszszemlén 15 ezer orosz, valamint 1300 külföldi katona – szerb elitegységek, kínai díszőrség és indiai gránátosok – vesznek majd részt.

Felvonul 200 páncélozott jármű, a levegőben pedig 150 harci repülőgép lesz látható.