Indonéziát nem érdekli az ausztrál retorzió

Bali nine
(FILES) This file photo taken on February 14, 2006 shows Australian's Andrew Chan (R) and Myuran Sukumaran (2nd L), the ringleaders of the "Bali Nine" drug ring, being escorted by police after their verdict from a court in Denpasar, on Bali island. The two Australian drug smugglers were taken from their Bali prison on March 4, 2015 to an island where they will executed, as the Australian leader said his country was "revolted" by their looming deaths after frantic diplomatic efforts to save them. AFP PHOTO / FILES / Bay ISMOYO
Vágólapra másolva!
Ausztrália visszahívta indonéziai nagykövetét, amiért a szigetországban hat másik mellett kivégeztek két ausztrál kábítószercsempészt.
Vágólapra másolva!

Az indonéz kormányzatot a jelek szerint egy csöppet sem izgatja az ausztrál döntés. Retno Marsudi külügyminiszter közölte: nem kell aggódniuk a nagykövet visszahívása miatt, mert a két országnak szüksége van egymásra – számolt be internetes kiadásában a Sydney Morning Herald című lap.

Kölcsönös érdek

„A küldő államnak, ebben az esetben Ausztráliának joga van visszahívni, konzultációra hazarendelni a nagykövetet” – mondta a külügyminiszter-asszony a Metro TVnews-nak.

Marsudi ismét megerősítette, hogy Indonézia érdekelt a kétoldalú jó kapcsolatok fenntartásában. „Ausztrália fontos partnerünk, és azt hiszem, ez fordítva is igaz” – fogalmazott.

A nagykövet precedens nélküli visszahívását Tony Abbott ausztrál kormányfő jelentette be szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Andrew Chant és Myuran Sukumarant hat másik külföldivel együtt végezték ki Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Könyörtelen és szükségtelen

A miniszterelnök könyörtelennek és szükségtelennek nevezte a kábítószercsempészek kivégzését. „Tiszteletben tartjuk Indonézia szuverenitását, de kimondottan helytelenítjük azt, ami történt, mert nem lehet felette elsiklani. Ezért miután minden szükségeset megtesz a két érintett családért, a nagykövetet hazarendeljük konzultációra” – jelentette ki.

Joko Widodo indonéz elnök viszont azt közölte, hogy az ausztrál lépés semmilyen hatással nem lesz a halálbüntetéseket és kivégzéseket illető gyakorlatukra. Ami pedig a kivégzések könyörtelenségét és szükségtelenségét illeti, az megfelel a meglévő indonéz szabályozásoknak.