Az elmúlt húsz év legnagyobb tűzvésze fenyegeti Csernobilt

Csernobil, 2015. április 29.
Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében 2015. április 28-án. (MTI/EPA/Pool/Andrev Kravcsenko)
Csernobil, 2015. április 29. Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében 2015. április 28-án. (MTI/EPA/Pool/Andrev Kravcsenko)
Vágólapra másolva!
Az 1992. évi erdőtűz óta nem volt ekkora fenyegetésnek kitéve a Csernobili Atomerőmű – ismerte be Arszen Jacenyuk ukrán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A csernobili lezárt zónában kedd délben csaptak fel a lángok. A tűz a térségben uralkodó, viharos erejű szél hatására villámgyorsan terjedt, és rövidesen 400 hektáron égett az erőművet övező sűrű fenyőerdő. Az okokról egyelőre nincsenek konkrét információk, de az ukrán katasztrófavédelem vezérkara szerint elképzelhető, hogy szándékos gyújtogatás történt. Mikola Csecsetkin parancsnokhelyettes szerint legalábbis erre utal, hogy eddig több tűzfészket is találtak.

Atomhulladék-telep Csernobil közelében Forrás: foxbat.ru

5 kilométerre az atomhulladék-temetőtől

Bár az erdőtűz, amelynek oltásába speciális repülőgépeket és helikoptereket is bevontak, több mint húsz kilométerre közelítette csak meg az erőművet, közvetlenül fenyegetett egy közeli atomhulladék-temetőt. A szerda reggeli jelentések szerint a tűzoltóknak ettől a helyszíntől öt kilométerre sikerült megfékezniük és lokalizálniuk a lángokat. A szóban forgó hulladéktároló tulajdonképpen egy kiterjedt parkoló, ahol az erőműben történt baleset után a romok eltakarításában használt gépjárműveket és egyéb technikát tárolják a szabad ég alatt.

Csernobil, 2015. április 29. Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében Forrás: MTI/EPA/Andrev Kravcsenko

Nincs sugárveszély

Az ukrán kormányfő sietett megnyugtatni a közvéleményt, hogy nem kell tartani fokozott sugárveszélytől. A szakszolgálatok folyamatos méréseket végeznek, és eddig nem észlelték a megengedett sugárzási szint túllépését. Tény, hogy 1992-ben a csernobili zónában már volt egy, a mostaninál jóval kiterjedtebb erdőtűz, amely akkor csaknem az egész fenyőerdőt felemésztette. Az akkor keletkezett füst- és hamufelhő a reaktorbaleset után leülepedett radioaktív por java részét magával sodorta, és beterítette vele Európát. A huszonhárom éve történt tűzvész esetleges káros hatásait annak idején az érintett országok hatóságai is eltitkolták. Kutatók szerint minden egyes tűz újabb radioaktív felhőket emelhet a magasba.

Lángol az erdő Csernobil város közelében Forrás: MTI/EPA/Andrev Kravcsenko

Víkendezni jártak a tiltott övezetbe

Az ukrán belügyminisztérium és a katasztrófavédelem legfrissebb jelentései szerint a tűzvész által fenyegetett térségekben fekvő településekről maradéktalanul kimentették az ott élőket. A tiltott övezetből kitelepítettek közül ugyanis az idők folyamán sokan önkényesen visszaköltöztek az elhagyott otthonukba, mások pedig hétvégi telekként használják az üresen maradt portákat.