Eloltották a Csernobil körüli tiltott övezetben az erdőtüzeket

Csernobil, 2015. április 29.
Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében 2015. április 28-án. (MTI/EPA/Pool/Andrev Kravcsenko)
Csernobil, 2015. április 29. Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében 2015. április 28-án. (MTI/EPA/Pool/Andrev Kravcsenko)
Vágólapra másolva!
Teljesen eloltották az erdőtüzeket a Csernobil körüli tiltott övezetben, de a közeli erdőkben újabb lángok csaptak fel - közölték ukrán médiaforrások szerdán. 
Vágólapra másolva!

A tiltott övezetben pusztító tüzek oltásában, amelyek még a nap folyamán is 320 hektáron égtek, több mint 300 ember és 51 jármű vett részt, köztük repülőgépek és helikopterek.

A sugárzás még a régi

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Zorjan Skirjak, az ukrán rendkívüli helyzetek hivatalának megbízott vezetője már kedden leszögezték, hogy a tüzek nem jelentenek fenyegetést a térség lakosságára, és

.

Lángol az erdő a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben Forrás: MTI/EPA/Andrev Kravcsenko

Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az erőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

Csernobil város határát nyaldosták a lángok Forrás: MTI/EPA/Andrev Kravcsenko

Az 1986-os robbanás az 1957-es, szintén szovjetunióbeli majaki atomkatasztrófa után a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete volt. A később a reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg egy második védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Volt már ilyen

Tény, hogy 1992-ben a csernobili zónában már volt egy, a mostaninál jóval kiterjedtebb erdőtűz, amely akkor csaknem az egész fenyőerdőt felemésztette. Az akkor keletkezett füst- és hamufelhő a reaktorbaleset után leülepedett radioaktív por java részét magával sodorta, és beterítette vele Európát. A huszonhárom éve történt tűzvész esetleges káros hatásait annak idején az érintett országok hatóságai is eltitkolták.