Újabb összecsapások Baltimore-ban

Vágólapra másolva!
Füstgránátokat, paprikasprayt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség Baltimore városában a több száz emberből álló tiltakozó tömeg ellen, amely dacolt a helyi idő szerint kedd este tíz órakor életbe lépett kijárási tilalommal.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők üvegpalackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. Közben rendőrségi helikopterek jelentek meg a tüntetés helyszíne, a város nyugati része felett, és távozásra szólították fel az összegyűlteket.

A fekete bőrű Freddie Gray halála miatt tüntetnek Baltimore-ban. Gray elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt április 19-én. Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

Sérültekről és letartóztatásokról egyelőre nem érkeztek hírek. Hírügynökségi jelentések szerint a város többi részén betartják a kijárási tilalmat.

Rendkívüli állapot

Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a marylandi városban, néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt, 25 éves Freddie Gray temetése után, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen, de ez is kevésnek bizonyult a túlerővel szemben.

Kijárási tilalom

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, valamint tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe. Baltimore-ban a Martin Luther King meggyilkolása miatt kirobbant 1968-as zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárdát.

Barack Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült, és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

Barack Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Azt mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól. Obama leszögezte, hogy nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni.