Elítélték Malala támadóit

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönre ítéltek csütörtökön Pakisztánban tíz férfit, mert közvetve részt vettek a tavaly Nobel-békedíjassá lett Malala Juszafzai elleni 2012-es merényletben.
Vágólapra másolva!

A támadást a pakisztáni tálibok tervelték ki és hajtották végre. Az akkor még csupán 15 éves Malala azért volt szálka a szemükben, mert aktivistaként felemelte szavát a lányok iskolába járásáért, amelyet a tálibok szigorúan korlátozni akarnak.

Malala Juszufzai pakisztáni gyermekjogvédő, miután átvette a Nobel-békedíjat Forrás: AFP/Vegard Wivestad Grott

Nem ők lőttek

A vádlottakat egy terroristaellenes bíróság ítélte el, ők az ügy első elítéltjei. Egy névtelenségbe burkolózó rendőrtiszt azt mondta, hogy a támadás tényleges elkövetői nincsenek a tíz férfi között, akiknek azonban bizonyosan szerepük volt a merénylet kitervelésében és végrehajtásának segítésében. A pakisztáni rendőrség szerint az a férfi, aki megsebesítette Malalát, Afganisztánba menekült. A merényletben való részvétellel gyanúsított más férfiak is a szomszédos országban bujkálnak.

Csoportosan támadtak

Malala az iskolából tartott hazafelé, amikor négy-öt férfi megtámadta és lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette. Két további diáklány is megsérült, ám ők kevésbé súlyosan. Malalát Nagy-Britanniába vitték kezelésre, ahol szerencsésen felépült. Azóta is ott él családjával, mert hazájában veszélyben lenne az élete: a pakisztáni tálibok azzal fenyegették meg, hogy végeznek vele és családjával.