Brüsszel keményen visszaszól Orbánnak

Orbán Viktor; JUNCKER, Jean-Claude; Györkös Péter Brüsszel, 2015. március 20.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójának második napján, 2015. márc
Brüsszel, 2015. március 20. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójának második napján, 2015. március 20-án. A háttérben Györkös Péter nagykövet, Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Egyértelmű dolgokat nincs értelme megvitatni - jelentette ki csütörtökön, a horvát elnökkel tartott brüsszeli sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt mondta: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker egy újságírói kérdésre közölte, hogy több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést, amelyet az Európai Unió alapjogi chartája is tilt. Hozzátette: Orbán Viktornak haladéktalanul világossá kellene tennie, hogy nincs ilyen szándéka.

Harc lesz

"Ha ez volna a szándéka, akkor harc lesz" - szögezte le Jean-Claude Juncker. Natasha Bertaud, a bizottság egyik szóvivője emlékeztetett, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerdán közölte, hogy a halálbüntetés ellentétes az Európai Unió alapértékeivel.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lehetséges kizárás

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy a bizottság életbe lépteti az uniós szerződés 7. cikkében leírt eljárást, amely akár Magyarország kizárásával is járhat az uniós döntéshozatalból, ha Budapest visszaállítja a halálbüntetést, Bertaud azt mondta, hogy Brüsszel nem óhajt hipotetikus forgatókönyvek alapján spekulációkba bonyolódni.

Orbán Viktor kedden Pécsen, az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben beszélt arról, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.