Nem lesz kegyelem a gyerekeket megerőszakoló katonáknak

közép-afrikai köztársaság, menekült gyerekek az Mpoko repülőtéren Bangui közelében
Menekült gyerekek a Közép-afrikai Köztársaságban.
Vágólapra másolva!
Példás büntetést ígért Francois Hollande köztársasági elnök, ha bebizonyosodik, hogy francia katonák éhező, hajléktalan gyerekeket erőszakoltak meg a Közép-afrikai Köztársaságban. Az ügyészség 2014 júliusában indította az eljárást az ENSZ egyik munkatársának a jelentése alapján, amelyet a francia védelmi minisztérium juttatott el a vádhatóságnak.
Vágólapra másolva!

„Ha a katonák rosszat tettek, nem ismerek majd kegyelmet” – jelentette ki Francois Hollande újságírók előtt Brestben a vádakkal kapcsolatban. Közölte, hogy a büntetés arányban lesz az elkövetett bűncselekménnyel, és „példát fog statuálni”.

Francois Hollande példás büntetést helyezett kilátásba Forrás: AFP/Fred Dufour

Tíz áldozat

A Reuters francia igazságszolgáltatási forrásból úgy értesült, hogy a bevádolt katonák egy részét már azonosították. A francia hatóságokat az ENSZ egyik munkatársa titokban értesítette tavaly a világszervezet egy éve kezdett vizsgálatától. Mint később kiderült, a svéd Anders Kompasst emiatt felfüggesztették az állásából – számolt be az ABC News.

A vádak szerint 16 francia katona tíz, 8-15 éves fiú ellen követett el szexuális bűncselekményt – mondta el Paula Donovan, az AIDS-Free World aktivista csoport tagja. Állítása szerint néhány gyereknek cserébe enni adtak.

Egymillió ember menekült el az otthonából a vérengzés miatt Forrás: AFP/Eric Feferberg

Hat gyerek tett vallomást

A brit Guardian megszerzett az üggyel kapcsolatban egy jelentést, amelyből kiderül, hogy hat áldozat tett vallomást. Néhányan azt mondták, hogy a barátaikat is szexuálisan bántalmazták a katonák, és a bűncselekményben a franciákon kívül csádi békefenntartók is részt vettek.

Két kilencévesfiút együtt bántalmazott két katona. Elmondták, hogy éhesek voltak, és a francia katonák szexuális aktusra kényszerítették őket, mielőtt adtak nekik három élelmiszer-csomagot és némi készpénzt.

Veréssel fenyegették őket

Egy másik kilencéves fiú is arról számolt be, hogy ételt kérni ment a bázishoz, és mivel a barátai már jártak ott, tudta, mit kellett tennie ahhoz, hogy enni kapjon. A katona később megtiltotta neki, hogy bárkinek is elmondja, mi történt, és megfenyegette, hogy megveri, ha mégis árulkodik.

A vallomások szerint a gyermekeket az M'Poko repülőtéren erőszakolták meg 2013 decembere és 2014 júniusa között. Azt nem tudni, mi történt azóta a gyerekekkel, és hol vannak.

Az ENSZ egy megtámadott terepjárója a Közép-afrikai Köztársaságban Forrás: AFP/Eric Feferberg

Békét teremteni mentek

A Közép-afrikai Köztársaságban 2013 végén tört ki véres viszály a keresztények és muszlimok között. Legalább ötezer ember vesztette életét, és egymillió menekült el az otthonából.

Franciaország szinte azonnal csapatokat küldött az országba, majd tavaly szeptemberben megérkezett a világszervezet 12 ezer fős békefenntartó kontingense is.