Az amerikai hadihajók megvédenek bárkit, ha kéri

Vágólapra másolva!
Az iráni haditengerészet provokatív lépései miatt amerikai hadihajók kísérik a Hormuzi-szoroson áthaladó kereskedelmi hajókat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium közleményéből nem derül ki, hogy hány hajó vesz majd részt az akcióban, de a tárca szerint elegendő hadihajójuk van a térségben ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak az esetleges iráni provokációkkal és zaklatásokkal szemben.

Csak kérni kell

A Pentagon illetékesei közölték, hogy az Egyesült Államok felajánlja a segítséget bármely országnak, amely erre igényt tart, és amelyet aggasztanak az iráni lépések.

Amerikai hadihajók pénteken négy amerikai és egy brit hajót kísértek át a szoroson, amelynek egy része az iráni felségvizekhez tartozik.

Nem hajóznak le-fel a szoroson a kereskedelmi hajókkal együtt, hanem a közelben tartózkodnak, és szükség esetén készek reagálni az előállt helyzetre.

Az amerikaiak szerint az iráni hajók zaklatják a kereskedelmi hajókat Forrás: Ph1 Alex Hicks / Wikimeda Commons

Lövések és megszállás

A washingtoni döntést annak nyomán hozták meg, hogy az iráni erők kedden lövéseket adtak le, majd megszállták a Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris nevű hajót.

Az iráni Tasnim hírügynökség egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ügynek nincs katonai vagy politikai vetülete, a hajót egy bírósági határozat nyomán foglalták le az iráni kikötői hatóság kérésére.