Angela Merkel a németek különleges felelősségéről

Vágólapra másolva!
Néhány nappal a második világháború befejeződésének 70. évfordulója előtt a német kancellár óvott attól, hogy pontot tegyenek a történtek végére.
Vágólapra másolva!

„A történelmet nem lehet lezárni” – figyelmeztetett szokásos hétvégi video-üzenetében Angela Merkel.

„Nekünk, németeknek különleges felelősségünk van abban, hogy figyelmesen, érzékenyen, ugyanakkor tárgyilagosan is viszonyuljunk ahhoz, amit a nemzetiszocializmus idején okoztunk” – fogalmazott szombati üzenetében a kancellár.

„Ez vonatkozik azokra a hosszan tartó sebekre és aggodalmakra is, amelyek más országokban keletkeztek” – tette hozzá.

Stug III. német rohamlöveg a keleti fronton Forrás: Bundesarchiv/Finke

A szovjet katonák teljesítményét kívánja méltatni az államfő

Az egykori szovjet katonák teljesítményéről, illetve szenvedéseiről az elkövetkező napokban külön is meg kíván emlékezni a német államfő.

Ezt maga Joachim Gauck jelentette be a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent szombati interjújában. „Május 8-án felszabadítottak bennünket, mégpedig a Szovjetunió népei is. Ezért hálával és tisztelettel tartozunk nekik” – jelentette ki.

Gauck szerint ezen az a tény sem változtat, hogy a szovjet felszabadítók a háború után Németország keleti felében felelősek voltak a szabadság elfojtásáért, az elnyomásért, az üldözésért.

Magyar katonák a keleti fronton 1943 januárjában Forrás: OSZK

Emlékezzünk a hadifoglyokra

A német államfő elmondta: az elkövetkező napokban nagy súlyt kíván helyezni az egykori szovjet hadifoglyok sorsára is. Utalt arra, hogy a náci német hadsereg által foglyul ejtett öt és fél millió szovjet katonának csak kevesebb, mint a fele maradt életben.

Angela Merkel nem vesz részt a második világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából tartandó május 9-i moszkvai díszszemlén. Egy nappal később azonban a kancellár Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.