Több száz ukrán van fogságban

Kelet-Ukrajna, háború
Vágólapra másolva!
Mintegy 300 ukrán van az oroszbarát szakadárok fogságában a Donyec-medencében – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fogolycserével megbízott központjának vezetője, Jurij Tandit.
Vágólapra másolva!

„Háromszáz fogolyból indulunk ki, de reménykedünk, hogy ez a szám magasabb, mert több eltűnt van, akiket szintén keresünk" – mondta Jurij Tandit a Kanal 5 televízióban.

Előzőleg az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaságnak" a kontaktcsoporton belüli képviselője, Denisz Pusilin közölte, hogy Kijev álláspontja miatt nem lehetséges a minszki megállapodásnak a teljes fogolycserére vonatkozó rendelkezéseinek megvalósítása.

Továbbra sincsen béke Kelet-Ukrajnában Fotó: Bielik István - Origo

Vádaskodások

Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottnak „meg van a keze kötve ebben a kérdésben. Részünkről folytatjuk a foglyok egyoldalú elengedését. Kijev azonban Ukrajna-szerte ezer embert tart fogva” – idézte a szakadár politikust a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vladiszlasz Dejneho, a „Luhanszki Népköztársaság” szóvivője reményét fejezte ki, hogy május 9-ig összeül Minszkben a nemzetközi kontaktcsoport, amelyen a szóvivő korábbi közlése megkezdenék munkájukat a munkacsoportok. A két fél közben kölcsönösen egymást vádolta a tűzszünet megsértésével.

Az Origo munkatársai is jártak Kelet-Ukrajnában. A cikkeket itt olvashatják.