Újraéledt a forródrót Moszkva és a NATO között

német koalíciós válság, Sebastian Edathy, gyerekpornó
German Economics Minister Sigmar Gabriel and Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (L) sits with journalists in the interior committee of the German Parliament in Berlin, Germany, 19 February 2014. The interior committee is dealing with the passing on information about child pornography investigations involving former parliamentarian Edathy. Photo: MAURIZIO GAMBARINI
Vágólapra másolva!
Ismét van közvetlen távközlési kapcsolat a NATO és az orosz katonai erők vezetése között, az úgynevezett forródrótot német kezdeményezésre építették ki – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a NATO katonai vezetése a hidegháború vége óta most először rendelkezik a szövetséget az orosz katonai vezetéssel közvetlenül összekötő állandó távközlési lehetőséggel.

Titkos

Az észak-atlanti szövetség a FAS érdeklődésére közölte, hogy az európai főparancsnok és a katonai bizottság elnöke egyaránt rendelkezik engedéllyel arra, hogy kapcsolatba lépjen orosz kollegáival. A kommunikációs csatornák mindenkor nyitva állnak és rendszeresen ellenőrzik, hogy működnek-e.

A NATO arról nem tájékoztatott, hogy mikor helyezték üzembe a rendszert, de a FAS az egyik tagállami delegációtól úgy értesült, hogy az orosz fél az előző héten adta meg az elérhetőségeket. A NATO titkosnak minősítette a kapcsolatfelvételre irányuló eljárást.

Frank-Walter Steinmeier (balra) kezdeményezte a forródrót felújítását Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Steinmeier kezdeményezte

A forródrót kiépítését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kezdeményezte tavaly decemberben. Azzal érvelt, hogy az ukrán válság miatt növekvő feszültségben szükség van az állandó összeköttetésre, hogy kezelhetőek legyenek az esetleges krízishelyzetek. A kezdeményezést egyebek mellett az atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázók fokozott aktivitása ösztönözte.

Az észak-atlanti szövetségnek csak tavaly 400 alkalommal kellett riasztania Európában állomásozó vadászgépeket, hogy befogjanak, és egy ideig kísérjenek különböző orosz harci gépeket. A NATO-gépeket azért riasztották, mert az orosz repülők nem kapcsolták be a gép helyzetének meghatározására is szolgáló jeladó berendezést és nem léptek kapcsolatba a légiirányító szolgálatokkal – írta a FAS.

Az eredeti forródrót Washingtont és Moszkvát kötötte össze, a hidegháború „legforróbb” időszakában kirobbant kubai rakétaválság után építették ki egy 1963-ban kötött megállapodás alapján. A forródrót nem telefonösszeköttetés volt, hanem egy írásos üzenetváltási rendszer.