A tűzszünet kellős közepén foglalta el Sirokinét az ukrán hadsereg

Soldiers of the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DNR) take position in the frontline town of Shyrokyne, some 10 kms east of Mariupol, on March 20, 2015. The town, held by both DNR and Ukrainian troops, is a constant flashpoint with weekly casual
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Az Azovi-tenger parti hadművelet azzal kezdődött, hogy az Azov zászlóalj egyik szakasza fegyverrel kényszerítette az EBESZ megfigyelőit a számukra kijelölt megfigyelőpont elhagyására.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószolgálata szombaton jelentette be, hogy az ukrán kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj hét fegyverese még május elsején erőszakkal elfoglalta a szervezet ukrajnai békemissziójának megfigyelőállását, amelyet Sirokine településtől 4 kilométerre alakítottak ki, s amelyet még a vezérkarból érkezett közvetlen parancsra sem hagytak el a későbbiekben.

Kiszorították a lázadókat

Egynapos szórványos lövöldözést követően, vasárnap a szakadárok és az ukrán karhatalmi erők között heves tűzharc alakult ki. A mintegy hat órán át tartó csata során az Azov zászlóaljnak és az immár a Nemzeti Gárda kötelékében harcoló Donbassz ezred egységeinek sikerült kiszorítaniuk a térségből a lázadókat és az őket támogató orosz csapatokat – írja az Ukrajinszka Pravda.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/John Macdougall

Az ellenség veszteségei óriásiak

„A hat órán keresztül tartó összecsapásnak vége. A katonáink sikeresen bosszút álltak az elesett bajtársaikért. Az ellenség veszteségei óriásiak" – közölte a sajtóval Dmitro Horbunov, a mariupoli hadszíntér (az „M" szektor) parancsnoki állásának szóvivője. Szerhij Halisko, az ukrán terrorellenes műveleti parancsnokság helyettes parancsnoka bejelentette, hogy a kormányerőknek eszük águkban sincs kivonni a csapataikat Sirokinéből, ugyanis „csak az ő jelenlétükkel biztosítható a térség nyugalma".

Sirokine egy alig 3 négyzetkilométeren elterülő település az úgynevezett Donyecki Népköztársaság jelenlegi határa és Mariupol között félúton fekszik, az utóbbitól 10 kilométerre. A kelet-ukrajnai konfliktus előtt is csupán alig 1500-as lélekszámú halászfalu – amelyben mára gyakorlatilag már egyetlen ép lakóház sincs, és lakosainak többsége is már rég elmenekült – birtoklása elsősorban a stratégiai fontosságú ipar- és kikötővárost az orosz határral összekötő M14-es jelzésű főút fölötti ellenőrzés szempontjából jelentős a szembenálló felek számára.