Zavargások egy hangfelvétel miatt Macedóniában

Szkopje, 2015. május 6.
Kormányellenes tüntetők és rendőrök a szkopjei kormányépület előtt 2015. május 5-én. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)
Szkopje, 2015. május 6. Kormányellenes tüntetők és rendőrök a szkopjei kormányépület előtt 2015. május 5-én. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)
Vágólapra másolva!
Ezres nagyságrendű tömeg tüntetett Szkopjéban kedd este a macedón kormány ellen, amelyet az ellenzék vezetője aznap azzal vádolt meg, hogy megpróbálta eltussolni a nyomozást a rendőrök által agyonvert 22 éves fiatalember ügyében. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel a tiltakozók ellen, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr.
Vágólapra másolva!

A tömeg a kormányzat központi épülete elé vonult, ahol azt kiabálta, hogy Gyilkosok! Gyilkosok! Többen kövekkel dobálták az épületet, betörték annak néhány ablakát, továbbá autókat rongáltak meg, és kukákat gyújtottak fel.

Kormányellenes tüntetők és rendőrök a szkopjei kormányépület előtt 2 Forrás: MTI/EPA/Tomislav Georgiev

A rendőrség ezt követően avatkozott közbe, és feloszlatta a tüntetést.

A beavatkozás közben sebesültek meg többen, köztük - egy belügyminisztériumi szóvivő szerint - tizenegy rendőr, valamint a sajtónak dolgozó egyik fényképész.

Eltussolt emberölés

A tüntetést azt követően hívták össze, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amelyeken állítása szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Többen kövekkel dobálták az épületet, betörték annak néhány ablakát, továbbá autókat rongáltak meg, és kukákat gyújtottak fel Forrás: MTI/EPA/Tomislav Georgiev

Csalhattak a választásokon

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak.

A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt,

valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek. A kormányfő államcsíny szervezésével is megvádolta Zaevet, akit ezért január 31-én rövid időre őrizetbe is vettek. Az ellenzéki vezetőt nemrégiben vád alá helyezték az említett felvételek közzététele miatt.

Az ellenzék május közepére már korábban országos kormányellenes tiltakozó akciót hirdetett.