Elismerték az oroszok: Buk rakéta lőtte le a maláj gépet

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg is befejezte a vizsgálatot a Kelet-Ukrajna felett tavaly júliusban lelőtt maláj utasszállító ügyében. A jelentést megszerezte a Novaja Gazeta című független orosz napilap.
Vágólapra másolva!

„Buk-M1 volt” – ezzel a címmel számolt be a lap a bizalmas jelentés végkövetkeztetéséről, amelyet egyhangúlag fogadtak el az orosz katonai szakértők, köztük a föld-levegő rakétát gyártó cég munkatársai.

A BBC a hírrel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy az orosz sajtóban eddig az volt az elfogadott vélemény, hogy az MH17-es járatot ukrán SZU-25-ös vadászgépről indított levegő-levegő rakéta találta el.

Már minden roncsot elszállítottak a helyszínről Forrás: AFP/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

A külföldiek tudták

A nemzetközi szakértők eddig is valószínűsítették, hogy Buk rakétával lőtték le a gépet.

Az orosz jelentés abban tér el a külföldi véleményektől, hogy a végkövetkeztetése szerint a rakétát nem a lázadók, hanem az ukrán hadsereg által ellenőrzött területről lőtték ki.

Az orosz védelmi minisztérium már 2014. július 21-i közleményében azt állította, hogy a Boeing 777-es egy ukrán Buk rakétakilövő hatótávolságán belül zuhant le, és észleltek is egy kilövést Zarosenszkéből.

Kérdés, kié volt a terület

Az orosz katonai szakértők szerint a város abban az időben az ukrán hadsereg kezében volt. Kijevi illetékesek viszont azt állítják, hogy az oroszbarát lázadók voltak az urak.

A nemzetközi szakértők egyébként egy másik települést, Sznizsnét emlegették, állításuk szerint négy órával az utasszállító lelövése előtt itt láttak egy rakétakilövőt.

Lehet, hogy kamu az egész

A BBC a jelentéssel kapcsolatban megkérdezett két független orosz katonai szakértőt, Pavel Felgenhauert és Vagyim Lukasevicset. Mindketten megkérdőjelezik a Novaja Gazeta szavahihetőségét, mert a lap nem jelölt meg információforrást.

Egyébként nem ez az egyetlen új információ az ügyben. A lázadók a múlt héten számoltak be egy térképről, amelyet állításuk szerint egy donyecki pincében találtak. Ezen az ukrán hadsereg Buk rakétarendszerrel rendelkező egységeinek az állásai szerepelnek.

A becsapódás helye a lázadók kezében volt Forrás: RIA Novosti/Andrey Stenin

Van még más is

E hét közepén pedig egy donyecki illetékes azzal állt elő, hogy a kijevi légi irányítók átadták a gépet egy keletebbre lévő egységnek, amelyik megváltoztatta az MH17-es útvonalát, és egy olyan térség felé irányította, ahol az ukrán hadsereg Buk rendszerei voltak.

Andrej Purgin azt mondta, hogy ezt az információt eljuttatta a nemzetközi vizsgálócsoporthoz is, amely októberre ígéri a jelentését.