Olaszország telítődött bevándorlókkal

A hét képei
Földközi-tenger, 2015. április 23. Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Vágólapra másolva!
Olaszország a sok tízezer bevándorló miatt teljesítőképessége határára került - mondta Angyal Ágnes, a Külügyi Intézet munkatársa péntek este az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az unió nem egységes, míg Németország, Ausztria, illetve a schengeni övezethez tartozó, de unión kívüli Svájc támogatja a kvótarendszer bevezetését, addig Nagy-Britannia, Csehország vagy Szlovákia elutasítja - vélekedett a szakember.

Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak a Földközi-tengeren, Olaszország partjainál Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Olaszország befogadó társadalom, de a bevándorlási krízis már így is komoly feszültségeket okoz. A befogadó állomások túlzsúfoltak, az illegális bevándorlók jelentős része feketén dolgozik - taglalta Angyal Ágnes.

Kevesen munkaképesek

A riporter felvetésére, hogy befogadásuk, ellátásuk költségeinek megtérítése érdekében ingyenes közmunkára fognák a táborokban élő bevándorlókat, a szakember elmondta: Dániában egy hasonló kísérlet során heti 10 óra közmunkára köteleznék a bevándorlókat, ám egyes számítások szerint alig 3 százalékuk munkaképes, ezért ez a javaslat aligha jelenhet megoldást a problémákra.