Ellenzéki győzelem Lengyelországban

(L-R) Andrzej Duda, Pawel Kukiz, Marian Kowalski, Pawel Tanajno, Adam Jarubas, Magdalena Ogorek, candidates in the May 10 presidential elections, take places in a television studio prior to their debate on May 5, 2015 in Warsaw. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNS
Andrzej Duda magabiztos, de ez természetes
Vágólapra másolva!
A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani - legalábbis az exit poll eredmények szerint.
Vágólapra másolva!

Az IPSOS közvélemény-kutató által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből kiderül: Duda a szavazatok 34,8 százalékát nyerte el. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 32,2 százalékával. Harmadik az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz lett viszonylag magas, 20,3 százalékos aránnyal.

Andrzej Duda magabiztos, de ez természetes Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. Második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

A hivatalos részeredményeket vasárnap éjjeltől folyamatosan töltik majd fel az országos választási bizottság (PKW) honlapjára. A végleges eredményt a PKW legkorábban keddre ígérte. A második forduló május 24-én esedékes.