Halottnak hitték, mégis üzent az Iszlám Állam vezetője

Iraqis hold banners bearing portraits of defense minister Khaled al-Obeidi (2R) and the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi (L), during a demonstration at the Tahrir square in the capital Baghdad, on April 27, 2015. The banner reads in Arabic: "Obeidi and Baghdadi two sides of one coin". AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam csütörtökön egy hangüzenetet tett fel a világhálóra, amelyen állítólag a dzsihadista szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi beszél, akit hónapok óta nem láttak és nem hallottak.
Vágólapra másolva!

A szélsőségesek által használt internetes oldalakon található felvételen, az Iszlám Állam vezetőjének orgánumához hasonló hangszinten, a megszólaló

az úgynevezett iszlám kalifátus megteremtéséért.

Talán ő, talán nem

A beszélő utalt a szaúdiak vezette katonai koalíciónak Jemenben a síita lázadók elleni légicsapásaira is, amely március 26-án kezdődött, és ami miatt éles bírálatok érték a szaúd-arábiai királyi családot.

Egy iraki tüntetésen már előre ittak a kalifa bőrére Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Egyelőre nem sikerült megbizonyosodni arról, hogy a felvételen valóban Abu Bakr al-Bagdadi beszélt. Az Iszlám Állam vezetőjének feltételezett haláláról korábban az Origo is beszámolt.