Bíróság mondja ki, fontos-e ötven fölött a szex

Vágólapra másolva!
Az európai emberjogi bíróság mondhatja ki a végső szót annak a portugál takarítónőnek az ügyében, aki egy orvosi műhiba következtében 50 éves kora óta képtelen élvezni a szexet. A portugál legfelső bíróság ugyanis csökkentette a neki megítélt kártérítést, mondván, az ő korában a szex már úgysem fontos.
Vágólapra másolva!

A bírósági iratokban csak „A”-ként emlegetett asszonyon 1995 májusában hajtottak végre rutinműtétet. Fájdalmas cisztát kellett eltávolítani a Bartholin-mirigyéből, ám az operáció során elvágták azt az ideget, amely a kismedence és a végbélnyílás érzékeléséért és működéséért felelős.

A műtét következtében inkontinens lett, amit egyébként a kórház sem tagad – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

A szex csak a fiatalok joga? Forrás: Lantos Gábor

Vége a szexnek

Nem elég, hogy az orvosi műhiba következtében az asszonynak egész nap pelenkát kell hordania, de vége lett addig aktív szexuális életének is, a férje pedig más nőknél keresett vigaszt, ami súlyosan megviselte lelkileg is.

Hosszú pereskedés eredményeképpen végül 2014-ben 172 ezer eurós kártérítést ítélt meg neki egy lisszaboni bíróság, ezt azonban a legfelső bíróság 111 ezer euróra csökkentette.

Felháborító indoklás

Az ítélet indoklása hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában és a határokon túl is. A két bírónő ugyanis – akik közül az egyik maga is 55 éves –, a következőt írta le: „Fontos figyelembe venni azt is, hogy a felperes a műtét idején már 50 éves volt, és volt két gyermeke. Tehát olyan korban volt, amikor a szex már nem olyan fontos, mint a fiatalok esetében, és a kor előre haladtával tovább veszít a jelentőségéből.”

Az asszony ügyvédje, Vitor Manuel Parente Ribeiro megígérte, hogy minden lehetséges fórumon harcol majd az ügyfele igazságáért. Így az ügy az európai emberjogi bíróság elé kerülhet.