Elfoglalta az Iszlám Állam az iraki Ramádi központját

Ayyub Faleh al-Rubaie Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pénteken elfoglalta a nyugat-iraki Ramádi város központját, fegyveresei kitűzték zászlójukat a tartományi kormányzat épületére.
Vágólapra másolva!

A szélsőségesek hajnalban indítottak támadást a hosszú idő óta ostromlott városközpont elfoglalására. Helyi források szerint a terroristák hat öngyilkos robbantást hajtottak végre el-Anbár tartomány székvárosában.

Kiiktatták hitehagyottakat

Iraki tisztségviselők szerint a radikális iszlamisták a Bagdadtól 110 kilométerre nyugatra fekvő város csaknem egészét uralmuk alá vonták.

Folytatódik az Iszlám Állam terjeszkedése Forrás: ابو عزرائيل / Faceboook

A harctéri helyzetről az Iszlám Állam is beszámolt, jelentésükben azt írták, hogy elfoglalták a tartományi kormányzat épületét, miután "kiiktatták a hitehagyókat". Egészségügyi illetékesek szerint

legalább tizenegy ember esett áldozatául a rajtaütésnek, többen pedig megsebesültek.

Folytatódik az ostrom

Helyi források szerint a radikálisok jelenleg a hadsereg térségbeli parancsnoki központját ostromolják, amely a város nyugati részében található. A létesítményt egyelőre a biztonsági erők uralják.

Az ország nyugati részén lévő, szunnita többségű el-Anbár tartomány jelentős része már több mint egy éve az Iszlám Állam kezén van. Fallúdzsa városát tavaly január óta ellenőrzi az IÁ, Ramádi alatt pedig több alkalommal folytak heves harcok.

Ramádit az amerikai megszállás alatt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik fellegváraként tartották számon.