Ferenc pápa fogadta a palesztin elnököt

Ferenc pápa, Mahmúd Abbász
Vatikánváros, 2015. május 16. Ferenc pápa magánaudiencián fogadja Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a Vatikánban 2015. május 16-án. (MTI/EPA/Pool/Alberto Pizzoli)
Vágólapra másolva!
„Békeangyalnak” nevezte Ferenc pápa Mahmúd Abbász palesztin elnököt, akit szombaton 20 perces magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban.
Vágólapra másolva!

A római katolikus egyház feje egy medaliont ajándékozott a palesztin elnöknek, és elmagyarázta, hogy az egy békeangyalt ábrázol, amint „elpusztítja a háború rossz szellemét”. „Az ajándék találó, mivel ön egy békeangyal” – jegyezte meg Ferenc pápa.

Mahmúd Abbász részt vesz az első két palesztin szentté avatási szentmiséjén. A Szent Péter téren vasárnap délelőtt tartandó szertartáson jelen lesz Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka kétezer palesztin zarándok élén, valamint Izrael szentszéki nagykövete is.

A palesztin elnök a két palesztin szerzetesnőtől származó relikviákat ajándékozott a pápának.

Ferenc pápa magánaudiencián fogadta Mahmúd Abbászt Forrás: MTI/EPA-ANSA/Pool/Alberto Pizzoli

A Vatikán elismeri a palesztin államot

Várhatóan Mahmúd Abbász mostani hétvégi vatikáni látogatásán kerítenek sort annak az átfogó szerződésnek az aláírására, amely szerdán a vatikáni–palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén született.

Ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék a „Palesztin Állam” megnevezést használta.

A palesztin elnök pénteken Rómában találkozott Sergio Mattarella olasz államfővel és Matteo Renzi miniszterelnökkel, valamint Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterrel is. A megbeszélések középpontjában a közel-keleti békefolyamat állt.