Titkos hangfelvételek miatt forrong Macedónia

Szkopje, tüntetés
People take part in a rally in central Skopje demanding that the government of Prime Minister Nikola Gruevski step down, on May 17, 2015. The country's troubles deepened last weekend with a shootout in the northern town of Kumanovo between police and ethnic Albanian rebels that left 18 people dead, including eight police officers. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Tizennégy év után legnagyobb politikai válságával kell szembenéznie Macedóniának. Szkopjéban több mint tízezren tüntettek a kormány ellen, hétfőre viszont a miniszterelnök hívta utcára szimpatizánsait. 
Vágólapra másolva!

A kétmilliós balkáni államban még februárban tört ki a botrány, amikor Zoran Zaev, az ellenzéki baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke titkos hangfelvételeket tett közzé. Ezeken állítása szerint a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Tízezren követelték a macedón miniszterelnök lemondását Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Lehallgatási botrány

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató, lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint azonban a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.

Nem távoznak az utcáról

A vasárnapi demonstráció résztvevői a Szkopje belvárosában, a kormányfői hivatal előtt gyülekeztek, macedón és albán zászlókat lengettek, miközben azt kiabálták, hogy „győzelem, győzelem”.

Gruevszki nem hajlandó lemondani, inkább utcára hívta a szimpatizánsait Forrás: AFP/Michal Cizek

„Bezártam az üzletem, összepakoltam és Szkopjéba jöttem. Ki kell állnunk és szembe kell szállnunk a bűnözőkkel. A börtönben van a helyük, nem a kormányban" - mondta egy 45 éves tüntető, aki 130 kilométert utazott, hogy részt vegyen a demonstráción.

A tiltakozók közül többen kijelentették, hogy egészen addig az utcán maradnak, amíg el nem érik a Nikola Gruevszki miniszterelnök vezette kormány lemondását.

Polgárháborútól félnek

A kormányfő már korábban kijelentette, hogy nem távozik hivatalából, sőt hétfőre ő is az utcára hívta szimpatizánsait, hogy megmutassa, hányan állnak ki mellette.

Nemzetközi elemzők most attól tartanak, hogy a kis ország újra a polgárháború szélére sodródik, mint 2001-ben, amikor fegyveres lázadók több jogot követeltek az ország lakosságának negyedét adó albán kisebbségnek.