Vendég lőtte le a gyilkos örömapát

Vágólapra másolva!
Nem öngyilkos lett, hanem egy vendég lőtte le azt az 55 éves férfit, aki a fia lakodalma után hat emberrel végzett a Vajdaságban. Szakértők szerint a társadalom felelősségét is vizsgálni kell.
Vágólapra másolva!

Megromlott családi viszonyok állhattak a vasárnap történt vajdasági tragédia hátterében – közölte a szerb belügyminisztérium. A belügyi tárca arról tájékoztatott, hogy Rade Šefer egy vadászpuskából több lövést adott le 25 és 74 év közötti áldozataira, fia esküvőjének másnapján.

A vőlegény apja – a Blic című napilap értesülése szerint – először Martonoson meggyilkolta a 25 éves menyasszonyt és annak szüleit, valamint a volt feleségét. A fia nem volt a helyszínen a gyilkosság időpontjában. Később kiderült, hogy a gyilkos a felesége szüleivel is végzett kora reggel a Martonostól 30 kilométerre fekvő Oromon, mielőtt a menye családjához indult.

Nem öngyilkos lett, lelőtték

Az első hírek szerint a férfi a hatszoros gyilkosság után önmagával is végzett, a Blic délutáni információi szerint azonban

egy franciaországi vendég lőtte le az örömapát, miután az megsebesítette a feleségét.

Emanuel Danjon a menyasszony vendége volt, ő vette el az ámokfutó puskáját, így állta útját a további vérontásnak. Szemtanúk elmondása szerint ugyanis Šefer válogatás nélkül lőtt mindenkire, aki az útjába került. A francia férfit a magyarkanizsai rendőrállomásra szállították, ott fogják kihallgatni, amint megérkezik a tolmács.

Az esküvőn is agresszív volt

Az örömapa állítólag ellenezte a fia esküvőjét, mert "nem tetszett neki a menyasszony", a szombati lakodalomban sokat ivott, és vasárnap, a lakodalom után kezdett lövöldözni. Állítólag a hajnali órákban a rendőrség egyszer már lefogta az örömapát, mert agresszívan viselkedett a lakodalomban, később azonban elengedték.

A hírek nem szólnak arról, hogy nemzeti alapú ellentétről lett volna szó.

Az áldozatok mind vajdasági magyarok, a támadó pedig szerb származású volt, de a felesége magyar volt, és a család magyarul beszélt.

A társadalom felelős

Zlatko Nikolic kriminológus a Danas című szerb napilapnak azt mondta, szerinte a tragédia hátterében a társadalom válsága áll. A B92 televízióban Vera Despotovic családterapeuta is a társadalom felelősségéről beszélt. Szerinte az ilyen méretű és mértékű családi erőszak soha nem hirtelen, előzmények nélkül történik, csak senki nem figyelt a jelekre.

Az ilyen helyzetben több tényező is jelen van – magyarázta a családterapeuta. Szerinte a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is közrejátszott, de a lavinát az indíthatta el, hogy az apa rájött, vereséget szenvedett, mert nem sikerült lebeszélnie a fiát az általa helytelenített házasságról.

Amikor ez nem így történt, akkor az apa a kezébe vette a dolgok irányítását, és ítélkezett" – részletezte a véleményét a szakember.

Nem az első eset

Szerbiában a legutóbb 2013 tavaszán történt hasonló eset, akkor tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében, Velika Ivancán. A férfi lőfegyverből nyitott tüzet a szomszédaira, megölt hat férfit és hat nőt, illetve egy gyereket, majd megpróbálta megölni a saját feleségét, és végezni akart önmagával.