Elsüllyeszthetik az oroszoknak gyártott hadihajókat

(FILES) A file photo taken on March 16, 2015 shows the Sevastopol mistral warship on its way for its first sea trials off the western French port of Saint-Nazaire. The Sevastopol made its second open-sea outing on April 14 and should return to port on Apr
A Szevastopol várja a sorsát
Vágólapra másolva!
A francia haditengerészetnek nincs szüksége arra a két helikopterhordozó hadihajóra, amit moszkvai megrendelésre gyártottak Franciaországban, de az ukrán konfliktus miatt nem szállították le a megrendelőnek. Akár a tengerbe is süllyeszthetik a két Mistralt.
Vágólapra másolva!

A Vlagyivosztok és a Szevasztopol névre keresztelt hajókat tavaly kellett volna leszállítani, ám amerikai és brit diplomáciai kérésre Franciaország visszatartotta őket Oroszországnak az ukrán konfliktusban játszott szerepe miatt. A francia haditengerészet vezérkari főnöke egyértelműen kijelentette: nincs szükségük a két Mistral osztályú helikopterhordozóra. Franciaország szeretné harmadik félnek eladni a hajókat, amihez viszont az oroszok nem járulnak hozzá. Azzal érvelnek, hogy az orosz haditengerészet, az orosz helikopterek, ellenőrzőrendszerek, infrastruktúra számára készültek a hajók, és egyetlen harmadik országnak sem szabad átadni őket.

A Szevasztopol várja a sorsát Forrás: AFP/Georges Gobet

Olcsóbb elsüllyeszteni

Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök április 24-i találkozójukon megegyeztek abban, hogy Franciaország vagy leszállítja Oroszországnak a Moszkva által megrendelt két hadihajót, vagy visszatéríti a már kifizetett előleget. Moszkva azonban emelte a tétet: a franciák 785 millió eurós ajánlata helyett már csak egy 1,2 milliárd eurós kártérítést fogadnának el, és csak akkor járulnának hozzá az eladáshoz, ha leszerelnének minden, az orosz haditechnika miatt beépített részt. A megegyezés egyre távolabbinak tűnik. A francia sajtó most arról cikkezik, hogy

olcsóbb lenne elsüllyeszteni a hajókat, mint vállalni a leszerelés 20 millió eurós és a tárolás havi 2 milliós költségeit.

Röntgenkép a Mistral osztályú helikopterhordozóról Forrás: AFP/DCNS

Tovább tárgyalnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Belgrádban azt mondta, hogy Oroszország és Franciaország megegyezett a Mistralok miatt keletkezett vita megoldásának alapelveiről, most jogi és kereskedelmi szintű tárgyalások folynak.