Kilenc halottja van egy motorosok közötti összecsapásnak

Nine Dead After Shootout Among Biker Gangs In Texas GettyImageRank2 Scene Justice - Concept HORIZONTAL USA RESTAURANT CRIME Texas LAW Waco motorcyle 2015 SHOOTOUT Gulf Coast States GANG Twin Peaks FeedRouted_Global
WACO, TX - MAY 18: The Twin Peaks restaurant, the scene of a motorcyle gang shootout, is seen May 18, 2015 in Waco, Texas. A shootout between rival biker gangs began in the afternoon May 17, led to nine dead, many injured and 170 arrerested. Erich Schlegel/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kilenc halálos áldozatot követelt a texasi Wacóban egy fegyveres összecsapás, amelyben legalább öt amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak. A lövöldözéssel kapcsolatban 170 embert őrizetbe vettek - közölte a helyi rendőrség hétfőn.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok először 192 ember őrizetbe vételéről számoltak be. Az elfogott motorosokat előbb egy kongresszusi központba szállították, és csak onnan vitték őket a megyei börtönbe. A rendőrök több mint 100 fegyvert foglaltak le.

Nem sokan úszták meg

A konfliktus helyi idő szerint vasárnap kora délután, egy autópálya menti zsúfolt bevásárlóközpont Twin Peaks nevű étterme mellett tört ki.

Nyolcan a helyszínen, egy kilencedik ember pedig a kórházban halt meg.

Mindannyian motoros bandák tagjai voltak.

A Twin Peaks étterem előtti parkoló Forrás: AFP/Erich Schlegel

Az összecsapás tizennyolc sebesültjét szúrt és lőtt sebekkel vitték kórházba. A rendőrség szerint nem volt közöttük kívülálló. Az őrizetbe vettek ellen szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt fognak vádat emelni.

Bandaháború

A lövöldözés közvetlen oka az első jelentések szerint egy parkolóhely körüli nézeteltérés lehetett. Egy, a CNN-nek nyilatkozó, az egyik bandába beépült rendőr azt állította, hogy a konfliktus valódi indítéka ennél bonyolultabb volt:

, mert az utóbbi csoport tagjai is a hátukra hímeztették az állam nevét. Ezt pedig a domináns csoport a saját privilégiumának tekintette.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az 1960-ban alapított Bandidos, amelynek az Egyesült Államokban és 13 más országban 2-2,5 ezer tagja lehet, egyebek között kokain- és marihuána-kereskedelemmel, valamint metamfetamin előállításával, szállításával és terjesztésével foglalkozik. A Bandidos az egyik legnagyobb motoros banda, a Hells Angels riválisa.