Nem sütötték meg a melegek tortáját az ír pékek

Sam Smith melegházasság címlapi
Sam Smith- Melegházasság
Vágólapra másolva!
Negatív diszkrimináció miatt marasztalta el az ír bíróság az Ashers pékséget, amiért annak pékei nem voltak hajlandóak megsütni egy helyi melegjogi aktivista tortáját. 
Vágólapra másolva!

Az észak-ír Ashers pékség ugyan felvette a rendelést a tortára, azonban elutasította annak megsütését, miután megtudta, hogy a süteményen szereplő szlogennel egy helyi meleg szervezet, a QueerSpace népszerűsítené a homoszexualitás elfogadását. A tortát az első nyíltan meleg ír polgármester, Andrew Muir megválasztásának apropóján rendelte meg Garet Lee aktivista.

Szexuális diszkrimináció

Az Ashar pékség tulajdonosa a „mély keresztény gyökerekkel" rendelkező McArthur család, amelyet világszerte buzdítottak hittársaik és támogatóik arra, hogy ne süssék meg a szóban forgó tortát Garet Lee melegjogi aktivistának – írja a Guardian.

A homoszexualitás sokáig tabunak számított a szigetországban Forrás:YouTube

A belfasti bíróság azonban úgy ítélete meg a márciusi tárgyaláson, hogy ezzel szexuális diszkriminációt követettek el az Ashers pékei, amikor a sütés helyett inkább visszaadták a torta árának megfelelő 36.50 fontot ( kb. 15 000 forintot) Garet Leenek. Lee ennek következtében egy „kevesebb, haszontalan" embernek érezte magát. A pontos bírósági döntésről nem érkeztek információk.

Támogatnák a melegházasságot

Írországban pénteken tartanak népszavazást a melegházasságról. Írországban 2011-ben engedélyezték az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a katolikus többségű ország lakosságának nagyjából háromnegyede támogatja a melegházasságot.

A homoszexualitás sokáig tabunak számított a szigetországban, csak 1993-ban törölték el bűncselekmény minősítését, ma pedig már minden jelentősebb párt kiáll a melegek jogai mellett.