Erőszakkal házasíthattak ki egy csecsen iskolás lányt

Kadirov, Ramzan Groznij, 2015. május 19.
Az ezen a napon közzétett felvételen a 17 éves csecsen iskolás lány, Luiza Gojlabijeva (k) a nála majdnem 30 évvel idősebb, már nős, 46 éves Nazsud Gucsinov helyi belügyi parancsnokkal tartott esküvője után az Oros
Groznij, 2015. május 19. Az ezen a napon közzétett felvételen a 17 éves csecsen iskolás lány, Luiza Gojlabijeva (k) a nála majdnem 30 évvel idősebb, már nős, 46 éves Nazsud Gucsinov helyi belügyi parancsnokkal tartott esküvője után az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban 2015. május 16-án. Az Oroszországban értetlenséget és felháborodást kiváltó esküvő felett maga Ramzan Kadirov csecsen elnök vállalt védnökséget. A vonatkozó orosz jogszabály alapján a házasságkötés alsó korhatára 18 év, viszont egyes esetekben szülői beleegyezéssel kiskorúak is házasodhatnak. Ez Csecsenföldön 17 év. A többnejűséget azonban tiltja az orosz törvény. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Óriási megrökönyödést keltett, hogy egy már házas, koros belügyi parancsnok elvett egy 17 éves csecsenföldi iskolás lányt, sőt a frigyre Ramzan Kadirov csecsen elnök is áldását adta. Emberjogi szervezetek szerint kényszerítették az arát a házasságra.
Vágólapra másolva!

Az elnök támogatja a többnejűséget

Luiza Gojlabijeva és a hivatalos adatok szerint 47, sajtóértesülések szerint azonban 57 éves Nazsud Gucsinov, a csecsenföldi Nozsaj-Jurtovszkij járás belügyi parancsnoka a hét végén kelt egybe Groznijban. Az esemény felett maga Ramzan Kadirov csecsen elnök vállalt védnökséget, sőt személyesen is megjelent, és eljárt egy táncot az ifjú arával. Kadirovról tudni lehet, hogy teljesen elfogadhatónak tartja a többnejűséget.

A világ öt legfiatalabb menyasszonyáról és borzalmas nászéjszakájukról a Life.hu cikkében olvashat ITT.
Férj és feleség. 47 vagy 57? Forrás: MTI/AP/Ap

Lezárathatta az utakat

A csecsenföldi esetről elsőként a Novaja Gazeta című orosz napilap írt április végén. A hatalomtól független újság segítségét a menyasszony falujában, Bajtarkában élők kérték. Elmondták, hogy Gucsinov, akinek már van felesége, erőszakkal akarja feleségül venni Luizát. Ennek érdekében még a településről kivezető utakat is lezáratta, hogy az esküvőt ellenző család ne menekíthesse el a lányt. Gucsinov tagadta, hogy házas lenne, azt állítja, hogy a mostani esküvő előtt elvált korábbi nejétől – írja a brit Telegraph.

Az ifjú ara az esküvő után Forrás: MTI/AP/Ap

Csecsendföldön szabad

A vonatkozó orosz jogszabály alapján a házasságkötés alsó korhatára 18 év, viszont egyes esetekben szülői beleegyezéssel kiskorúak is házasodhatnak. A többnejűséget azonban tiltja az orosz törvény. A kiskorúak elleni szexuális bűncselekményeket szigorú jogi eszközökkel üldöző és büntető Oroszország gyermekjogi ombudsmanja úgy vélte, hogy a 18 éves kor előtt kötött házasságok Csecsenföldön rendben lévőnek számítanak, mert a Kaukázusban korábban érik el a szexuális érettséget a fiatalok.