Szakértők vizsgálják a Gripen-balesetet

Gripen-baleset Csehországban
Cseh és magyar szakértők vizsgálják a roncsot
Vágólapra másolva!
Magyar szakértők szerda reggel csatlakoztak cseh kollégáikhoz, akik a cáslavi repülőtéren már kedd este óta vizsgálják a magyar vadászgép balesetének helyszínét és magát a gépet - közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője.
Vágólapra másolva!

"A cseh szakértők már kedden megkezdték a helyszínelést. Ma reggel csatlakozott hozzájuk a nyolctagú magyar szakértői csoport is" - mondta Dvoráková.

Cseh és magyar szakértők vizsgálják a roncsot Forrás: MTI/EPA

A magyar légierő JAS-39 típusú Gripen vadászgépe kedden délután ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján; a pilóták katapultáltak, nem történt bajuk. A baleset konkrét oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel. Egy nyugállományú magyar Gripen-pilóta szerint a fékrendszer hibája okozhatta a balesetet. A szakértői vizsgálatok befejezéséig a Lion Effort 2015 hadgyakorlatot megszakították.

Javíthatatlan lehet

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, egy szántóföldön áll. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött. A szántóföldön vannak azok az ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A pilótákat orvosi vizsgálatnak vetették alá, jól vannak. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

Míg kedden egy, a cseh televíziónak név nélkül nyilatkozó szakértő úgy vélte, hogy a javítások után a magyar gép újra működőképes lehet, szerdán borúlátóbb vélemények láttak napvilágot.

- mondta Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték az összetört magyar vadászgépet. A gép roncsának elszállításáról a szakértői vizsgálatok befejezése után döntenek.