Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában

bevándorlók, Calais
Migrants hold a protest during a visit by the French interior minister to their shelter in Calais, northern France, on May 4, 2015. Fences were installed last week at the port of Calais to prevent migrants from boarding on trucks heading to Britain. Migrants often try to cross the Channel to Britain, which they see as having a favourable asylum policy. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
A fekete jövedelem olyan lesz, mintha rablással szerezték volna, ezért a rendőrség is hasonlóan kezeli majd. Ilyen és ehhez hasonló tervek szerepelnek a konzervatív brit kormány migrációt visszafogó terveiben. Van is mit visszafogni: Nagy-Britanniában egy év alatt 88 ezerrel nőtt a nettó bevándorlás, pedig a miniszterelnök már 5 évvel ezelőtt is csökkentést ígért. David Cameron legújabb elképzeléseit az angol királynő ismerteti.
Vágólapra másolva!

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak ezentúl a Nagy-Britanniában élő bevándorlók, különösen azok, akik a megengedettnél régebben és/vagy illegálisan dolgoznak a szigetországban. Erre következtet a Guardian a május 7-én újraválasztott konzervatív kormányfő, David Cameron legutóbbi megszólalásából, és azt is írja, hogy a részleteket maga II. Erzsébet mondja majd el a jövő szerdai Queen’s speechben.

A tavalyi Queen's speech a brit felsőházban Forrás: AFP/Carl Court

A briteknél hagyomány, hogy az uralkodó minden évben ismerteti a kormányprogramot, ebben pedig következetesen my government (az én kormányom) megszólítással illeti a végrehajtó testületet.

Megszűnt a kontroll

Gyanítható, hogy az abszolút többséget szerzett toryk ezúttal bátrabb intézkedéseket vezetnek be, ami nem lesz túl nehéz, hiszen 2010 és 2015 közötti koalíciós partnereik, a liberáldemokraták eddig rendre „visszafogták” őket.

Az idei választási kampány egyik meghatározó témája a migráció volt, és Cameron annak ellenére bizonyult sikeresnek, hogy 2010-es megválasztásakor arra kérte választóit: „rúgják ki”, ha nem sikerül érdemben csökkenteni a bevándorlók számát. És a brit statisztikai hivatal legutóbbi felmérése szerint nem hogy nem sikerült, de a nettó bevándorlás rekord közeli. A hivatal adatai alapján

a 2014 szeptemberét megelőző egy évben az utóbbi szám 298 ezer, úgy, hogy az azt megelőző 12 hónapban „csak” 210 ezer volt.

Összesen azonban 624 ezren érkeztek Nagy-Britanniába – szemben a 2012-13-as 530 ezerrel –, a 298 ezres adat ennek, illetve 327 ezer kivándorlónak a különbsége.

A cél: kevésbé vonzónak lenni

Cameron ígérete szerint a királynő olyan üzenetet tolmácsol, amely

„az illegális bevándorlók számára kevésbé vonzó hellyé teszi Nagy-Britanniát”.

A kormányfő szerint ugyanis „egy erős ország nem a hidakat vonja fel, hanem a bevándorlást ellenőrzi, mert ha nem teszi, akkor kontrollálatlan nyomás alá helyezi a közszolgáltatási rendszert, ez pedig alapvető méltányossági kérdés”. David Cameron azt is világossá tette, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás „rongálja” a brit munkaerőpiacot, mert az olcsó és képzetlen külföldi munkaerő lenyomja a béreket, hovatovább elveszi a britek elől a munkahelyeket.

Cameron és csapat belehúz Forrás: AFP/Stefan Rousseau

A toryk célja ezért először az, hogy az illegálisan Nagy-Britanniában tartózkodó és alacsonyan képzett embereket kiszűrjék – a becslések szerint jelenleg 300 ezren vannak olyanok, akik „eltűntek” a hatóságok látóköréből.

Előbb a deportálás, aztán a fellebbezés

Hogy ez sikerüljön,

London először azt az „egérutat” igyekszik lerövidíteni és megszüntetni, amíg a hivatalos szervek rájönnek, hogy valaki törvénytelenül tartózkodik az országban.

Ennek legfőbb eszköze, hogy a fekete jövedelem jogilag egy kategóriába esik majd a bűncselekménnyel – például rablással – szerzett pénzzel, vagyis a rendőrség lefoglalhatja.

Calais-ben feltartóztatott illegális bevándorlók. Nagy-Britannia felé tartottak Forrás: AFP/Philippe Huguen

Ezen kívül több hatáskört adnak önkormányzati kézbe, sőt, a bankok is szélesebb jogosítványokat kapnak, hogy a számlákon tartott pénzek eredetét kiderítsék. Nem lesz egyedi eset az sem, hogy a migránsokat előbb viszik el – vagy utasítják ki – mielőtt fellebbezhetnének, és azt is tervezik, hogy az eddig külföldön toborzó cégeknek Nagy-Britanniában is hirdetniük kell, elvileg is elejét véve a munkaerő-beáramlásnak.