Maradhat Spanyolországban a bőröndben átcsempészett kisfiú

túlélőcsomag
A woman is locked up in a transparent suitcase reading "Stop Human Trafficking! 60 Years of Human Rights" on a luggage belt at the airport in Munich, southern Germany, on December 11, 2008. The Human Rights organisation Amnesty International staged the action commemorate the 60th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights by the United Nations. Based on France's 1789 Declaration of the Rights of Man and the 1776 US Declaration of Independence, the 30-point non-binding text of the declaration was initially adopted by 58 states, with World War II's atrocities fresh in their minds. "All human beings are born free and equal in dignity and rights," proclaimed Article 1 of the text. AFP PHOTO DDP/OLIVER LANG GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban az a nyolcéves afrikai kisfiú, akit két héttel ezelőtt egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart becsempészni egy fiatal nő az egyik észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta területére - közölte a ceutai idegenrendészeti hivatal csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli körülmények

A hatóságok a rendkívüli körülményekre hivatkozva adták meg a tartózkodási engedélyt az elefántcsontparti kisfiúnak, aki egyelőre egy gyermekvédelmi intézményben várja, hogy visszatérhessen családjához.

Az Amnesty International 2008-as demonstrációja az embercsempészet ellen Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

Kicsit kevesebb a pénzük

A család korábban azért nem kapott engedélyt a spanyol hatóságoktól, hogy magához vegye a gyereket, mert az apának havonta 84 euróval (24 ezer forinttal) kevesebb a jövedelme az előírtnál. Ezután kétségbeesésükben embercsempészekhez fordultak, akik a 8 éves gyereket egy bőröndben próbálták átcsempészni Marokkó és Ceuta, az észak-afrikai spanyol enklávé határán, de lebuktak, a hír pedig bejárta a világsajtót.

Jobb élet

A családtagok évek óta élnek egymástól elszakítva. A házaspár, több ezer afrikaihoz hasonlóan, egy jobb élet reményében érkezett Spanyolországba, de négy gyermekük közül csupán az egyiket, egy kislányt sikerült magukkal vinniük, a többieket rokonok gondjaira bízták.