A keleti partnerség folytatása mellett tettek hitet Rigában

Vágólapra másolva!
A keleti partnerség folytatásáról szóló zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió és a programban részt vevő hat kelet-európai állam vezetői pénteken Rigában rendezett csúcstalálkozójukon, dacára annak, hogy kulcsfontosságú témákban nem értettek egyet a találkozón. Moszkva szerint elmulasztották az újabb lehetőséget Európa mélyülő megosztottságának megakadályozására.
Vágólapra másolva!

Nincs egységes álláspont

A programban szereplő államok közül az Európa-barát Ukrajna, Grúzia és Moldova szorosabbra fűzné együttműködését Brüsszellel, az emberi jogok megsértése miatt az EU által sokat bírált Azerbajdzsán semleges álláspontot, Örményország és Fehéroroszország pedig inkább oroszbarát politikai irányvonalat képviselt Rigában.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Rigában Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Differenciált együttműködés

Az elfogadott dokumentum több ponton is említést tesz arról, hogy mind a hat keleti partner maga dönthet arról, milyen szintű együttműködést tart kívánatosnak az unióval, s milyen integrációs ambíciói vannak. A nyilatkozat szerint az a cél, hogy a különféle országokkal az EU különböző, differenciált együttműködést alakítson ki.

Orbán: A legfőbb kérdést nem oldották meg

Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának nyilatkozva az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte a csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani.

Oroszországot nem említették

A zárónyilatkozat két pontja is említi az ukrajnai konfliktust. Az EU a nyilatkozatban kijelenti, hogy továbbra is minden partnere területi egységét, függetlenségét és szuverenitását támogatja. A csúcs minden résztvevője "erőteljes támogatásáról" biztosított minden erőfeszítést, amely a politikai rendezést és a válság enyhítését szolgálja.

Donyeck, Kelet-Ukrajna Fotó: Bielik István - Origo

Egyúttal hangsúlyozták, hogy minden félnek végre kell hajtania a minszki megállapodásokat, és nem emelik ki külön ebben Oroszország felelősségét, sőt nem is említik Oroszországot. A nyilatkozat a térség minden konfliktusának mielőbbi békés megoldását szorgalmazza.

Moszkva elégedetlen

Az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozójának résztvevői elmulasztották az újabb lehetőséget Európa mélyülő megosztottságának megakadályozására - állapította meg a rigai rendezvényt értékelve pénteken az orosz külügyminisztérium. A keleti-partnerségi program "átideologizált geopolitikai projekt" maradt, amelynek megvalósítására "egyes uniós tagállamok kedvezőtlen befolyást gyakorolnak oroszellenes beidegződéseik miatt" - írták Moszkvában.

A tárca állásfoglalása szerint a rigai uniós keleti partnerségi csúcstalálkozó zárónyilatkozata semmi újat nem tartalmaz, gyakorlatilag megerősítette az előző évi, vilniusi rendezvényen elfogadottakat.