Vágólapra másolva!
A rabokat rendszeresen verték, kínozták, és megvonták tőlük az orvosi segítséget, volt, hogy a sebesülteket is bántalmazták. Újabb dokumentumok láttak napvilágot az USA legvéresebb börtönlázadásának részleteiről.
Vágólapra másolva!

Eddig eltitkolt tanúvallomások szivárogtak ki egy 1971-es New York-i börtönlázadásról és a fogvatartottak életkörülményeiről – írja az UPI.

Üvegszilánkokon mezítláb

A dokumentumokból kiderül, hogy a felkelés leverése után a börtönőrök botokkal verték a rabokat, a sebesültekről kötéseiket is letépték. Az őrök üvegszilánkokat is szétszórtak a padlón, és arra kényszerítették a rabokat, hogy mezítláb járjanak rajtuk.

Az egyik őr vallomása szerint a sérült rabokat is megverték, ágyékukat ütötték, végbelükbe gumibotot nyomtak.

A rendőrök a sajátjaikat sem kímélték

A börtönlázadás 1971. szeptember 13-án tört ki a New York-i Attica börtönben, miután a rabok már régóta követelték életfeltételeik javítását. A 2200 fogvatartottból mintegy ezren vettek részt a lázadásban, azonnal túszul ejtve 42 börtönőrt. Az incidens során 43 ember halt meg (33 rab és 10 őr), és 89 sebesült volt.

Az Attica börtön a lázadás leverése után Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

A focimeccs közben kialakult balhé hamar lázadássá fajult. A rendőrök rosszul előkészített könnygázágyúkkal lőttek a tömegbe, ezért nemcsak a rabok, de a börtönőrök egy része is halálos sérülést szenvedett.

Az Egyesült Államokban börtönlázadásnak nem volt még annyi halálos áldozata, mint az atticainak.

Faji ellentét és rossz körülmények

A véres események kiváltó okaként nemcsak az akkoriban országszerte elterjedt faji ellentét hozható fel, de rosszak voltak a börtönkörülmények is. Például nem biztosítottak elfoglaltságot a raboknak.

New York állam a 2000-es évek elején néhány áldozatnak kártérítést ítélt meg.