Rabszolgaként adják el a szír nőket

Vágólapra másolva!
A férfiakat lemészárolják, az újonnan elfoglalt városokban élő nők egy részét pedig eladják szexrabszolgának. Az Iszlám Államnak nevezett terrorcsoport elfoglalta Palmyra városát. Nem csupán a kulturális világörökség újabb része került veszélybe, de ártatlan nők tömegei is.
Vágólapra másolva!

A szír kormányerők visszavonulót fújtak az Iszlám Állam támadásai elől, szabad utat biztosítva a terrorszervezetnek, hogy elfoglalja az Irak és Szíria határ közelében fekvő Palmyra városát – írja a BBC. Ez volt az utolsó szír kormány által ellenőrzött határváros.

Az Iszlám Állam jelenleg több mint egy magyarországnyi (95 ezer km2) területet birtokol Szíriában, ami az ország területének a fele. Jelentős területeket vont ellenőrzése alá a szomszédos Irakban is; néhány hetes harcok után elfoglalták a stratégiailag fontos Ramadit is.

Palmyra bevétele azért volt fontos az ISIS számára, mert így összekapcsolja szíriai és iraki állásait.

Obama fogja a fejét

Az Egyesült Államok elismerte stratégiai vereségét, Obama egy interjújában azonban kijelentette, hogy „nem vesztjük el a háborút. Bár tény, hogy az iraki biztonsági erők kiképzése, a parancsnoki és ellenőrzési rendszer megszervezése több időt vesz igénybe”.

A Palmyrában található 2000 éves római oszlopsor is veszélybe kerülhet Forrás: AFP/Joseph Eid

„Mindaddig nehéz kihívásnak nézünk elébe, amíg nem leszünk képesek az Iszlám Állam ellen bevethető helyi erő felvonultatására” – mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Május 20-a óta az amerikaiak által vezetett koalíciós erők 18 légitámadást hajtottak végre az Iszlám Állam ellen.

Veszélyben a világörökség része

„Nagyon aggaszt mindannyiunkat ez a helyzet, mert Palmyra az egyik legfontosabb világörökségi helyszín. Az elsők között helyeztük védelem alá, 1981-ben. A görög-római-perzsa jegyek mutatják, hogy a település mindig is multikulturális volt. Emlegették a sivatag Velencéjeként is – idézi Mechtild Rösslert, az UNESCO párizsi helyettes vezetőjét az Euronews hírportál.

Palmyrából már több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam katonái elpusztítsák őket.

Eladják a nőket

Amikor az Iszlám Állam egy újabb városra teszi rá a kezét, az első teendőik között van azoknak a nőknek az összegyűjtése, akiket eladhatnak szexrabszolgának. A lányokat levetkőztetik meztelenre, elvégzik rajtuk a szüzességi tesztet, és elviszik őket egy árverésre kialakított helyre, ahol licitálni lehet rájuk.

Ezt megelőzően a lányok családját meggyilkolják.

Zainab Bangura, az ENSZ főtitkárának különleges megbízottja személyesen járt a Közel-Keleten, hogy az iszlamista milicisták által elkövetett szexuális erőszakról gyűjtsön információkat az áldozatoktól vagy szemtanúktól.

Először a vezetők választanak

A licit során a vezetők választanak először, utána jönnek a katonák. Az ajánlattevők egyszerre 3-4 lányt vesznek meg, aztán néhány hónappal később továbbadnak rajtuk, miután megunták őket – számolt be tapasztalatairól Zainab Bangura.

A szexuális erőszak célja sokszor a máshitűek megalázása vagy egy módszer információk megszerzésére, illetve a közösség bomlasztására.

Szélsőséges értelmezések

Az Iszlám Állam leginkább helyi, iraki vagy szíriai nőket kezel szexrabszolgaként. A szélsőségesek szerint az iszlám lehetőséget biztosít számukra, hogy a nem muszlim lakossággal (például a jezidiekkel) úgy bánjanak, ahogy az nekik tetszik.

Az Iszlám Állam propagandája ugyanakkor lehetőséget biztosít arra is, hogy a harcosok a muszlim nőkkel szemben is elkövessenek szexuális visszaéléseket – mondta Szalai Máté. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint bár az iszlám kultúrkörben a nők számos tekintetben nem élveznek olyan egyenjogúságot, mint Nyugaton, de az Iszlám Állam felfogása is nagyon messze áll az iszlám mainstreamtől is.

A nők is részesei a dzsihádnak

Az Iszlám Államban a csak nőkből álló al-Khanszá brigád felel az iszlám jog, a sária betartásáért. Ők üzemeltetik a szexrabszolgákat dolgoztató bordélyházakat is. Ebben a különítményben számos külföldi található, leginkább angol anyanyelvűek és franciák.

A csoport a nők fő feladatának az anyaságot és a háztartási munka elvégzését tekinti.

Sok ázsiai, afrikai és európai nő azt gondolja, hogy ha csatlakoznak az Iszlám Államhoz, akkor egy dicsőséges dzsihádban lehet részük, végül pedig kiházasítva és bezárva találják magukat szélsőséges fundamentalisták között – véli Szalai Máté.