Külföldről importálna rendőröket Ukrajna

Ukrainian police cadets sing the national anthem during an event in the center of Lviv, western Ukraine on March 10, 2015.  Some 3000 people took part in the event marking the 150th annivertsary of the first rendering of the Nation anthem of Ukraine.  AFP
Ukrán rendőrök eskütétele
Vágólapra másolva!
Az ukrán belügyi tárca európai rendőröket szeretne bevonni a küszöbön álló rendőrségi reform hatékonyabb lebonyolítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A külföldi kollégák aktív közreműködésére leginkább a közúti járőrszolgálatnál számítanának – jelentette be az ukrán belügyminiszter-helyettes. Az azeri származású Tihran Avakjan elárulta, hogy a konkrét javaslatot az európai partnerekkel folytatott múlt heti tárgyalások során vetették fel, és kedvező fogadtatásra talált.

így látva el az újonnan alakuló rendőrjárőri szolgálat funkcióját, amely a nyár folyamán kezdi el munkáját Ukrajnában" – mondta a tárcavezető-helyettes. Az ukrán belügynél elsősorban olyan szomszédos országok rendőreire gondoltak, ahol minimálisak a nyelvi akadályok. Így elsősorban Szlovákia, Lengyelország és az unió balti tagállamai jöhetnek szóba.

Ukrán rendőrök eskütétele Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Magyarok is mehetnének

Kárpátalján úgy vélik, hogy tekintettel a helyi magyar lakosság jelentős létszámára, akár Magyarország is részt vállalhatna pár szakasz rendőrrel a Kárpátalja közútjain uralkodó káosz rendezésében.

A legkorruptabb rendőrök

Ukrajnában köztudomásúlag a jelenleg is funkcionáló Állami Közlekedésrendészet (DAI) a velejéig legkorruptabb rendőri szervezet, amelyet már több kormány is megpróbált megreformálni – mindeddig sikertelenül. A belügyi tárca jelenlegi vezetése már decemberben bejelentette, hogy a közlekedési rendőrséget még az idén feloszlatja, és helyette egy merőben más szemléletű közúti járőrszolgálatot hoznak létre, ha másképpen nem megy – külföldi segédlettel. Avakjan elmondása szerint az európai partnerek ígéretet tettek rá, hogy komolyan veszik, és megfontolják az ukrán javaslat kivitelezhetőségét.