Oklevelük mellé behívót is kaphatnak az ukrajnai diplomázók

Vágólapra másolva!
Az ukrán toborzóirodák alaposan megkeseríthetik a frissdiplomások örömét azzal, hogy akár az ünnepélyes diplomaosztó helyszínén kézbesítik a behívókat.
Vágólapra másolva!

Behívó, mint diplomamelléklet

Kezdetben egy főiskolai hallgató által terjesztett kacsának vélte mindenki, de a minap már a Hadkiegészítő Parancsnokságok illetékesei is megerősítették az interneten terjedő rémhírt. Eszerint a ukrajnai főiskolák és egyetemek végzősei akár közvetlenül a diplomájuk „mellékleteként" is megkaphatják a sorkatonai behívójukat vagy a mozgósítási parancsot.

Amerikai és ukrán katonák közös hadgyakorlata a nyugat-ukrajnai Lemberg közelében lévő Javorivnál Forrás: MTI/EPA/Ivan Boberszkij

Elveszítik mentességüket

A diplomaosztóval egybekötött behívóosztás jogosságát a Kárpátalja Megyei Hadkiegészítő parancsnokhelyettese azzal indokolta, hogy a végzős fiatalemberek a tanulmányaik befejezésének pillanatában automatikusan elveszítik a kötelező katonai szolgálat alóli mentességüket. Az ünnepség alatt vagy közvetlenül utána kézbesített behívók azonban nem jelentenek azonnali besorozást, csupán tájékoztató jellegűek – állítja.

Önként kell jelentkezniük

Petro Neveszelij őrnagy elmondta, hogy semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy a hadsereg a lehető leggyorsabban próbál információkat szerezni a hadköteles személyekről. A főiskolák végzőseinek egyébként is tisztában kell lenniük azzal, hogy az oklevelük átvételét követően mihamarabb és önként kell jelentkezniük a lakhelyük szerint illetékes katonai nyilvántartó irodában – közölte a parancsnokhelyettes.