Az írek többsége igent mondhatott a melegházasságra

Dublin, 2015. május 22.
Kampányplakát Dublinban 2015. május 22-én Írországban, ahol ezen a napon országos népszavazást tartanak az azonos neműek házasságáról. (MTI/EPA/Aidan Crawley)
Dublin, 2015. május 22. Kampányplakát Dublinban 2015. május 22-én Írországban, ahol ezen a napon országos népszavazást tartanak az azonos neműek házasságáról. (MTI/EPA/Aidan Crawley)
Vágólapra másolva!
Mind a támogatók, mind az ellenzők táborának prominens képviselői szerint megszavazta az ír lakosság az azonos neműek házasságának legalizálását. Az előző napi referendum eredménye még nem ismert.
Vágólapra másolva!

Heves érzelmek

Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az "igen" tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol. Aodhan O'Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók, és a részvételi arány példátlanul magas volt, az ügy heves érzelmeket váltott ki az írekből.

Az egyenlőséget támogató kitűzőt mutat egy lány Donegalban Forrás: MTI/EPA/Paul Mcerlane

Mérföldkő

Az azonos neműek házasodásának jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatja, és azt remélik, hogy a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabbnak országának tekintettek, fokozatosan átalakul.

Kampányplakát Dublinban Forrás: MTI/EPA/Aidan Crawley

A jövő útja

"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért. A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban - mint például Franciaországban - tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt.