Négy halottja van a tüntetők és a rendőrök közti harcnak

TOPSHOTS
Protesters clash with Peruvian police forces in Arequipa on May 14, 2015, opposing to a 1,400 million dollars mining project by Southern Peru in the southern region of Islay, 1100 km south of Lima, which could affect farmers in the region. Mining
Vágólapra másolva!
Hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki pénteken a perui kormány az ország déli Islay tartományában, mert már négy ember meghalt egy ottani bányaberuházás ellen tüntetők és rendőrök két hónapja tartó összecsapásaiban.
Vágólapra másolva!

Pedro Cateriano perui kormányfő limai sajtóértekezletén közölte, hogy a rendkívüli állapot szombattól lép életbe, és a szabadságjogok ennek keretében történő korlátozását a fegyveres erőknek kell érvényesíteniük. A szabadságjogok korlátozása jelenti a mozgásszabadság és a gyülekezési szabadság korlátozását, valamint, hogy a hatóságok házkutatási parancs nélkül is átkutathatják bárkinek az otthonát.

A mezőgazdaságot és a környezetet féltik Forrás: AFP

Az erőszakos tüntetések legutóbbi halálos áldozata pénteken halt meg egészségügyi források szerint.
A tüntetők a Southern Peru nevű vállalat 1,4 milliárd dollár értékű rézbányászati beruházása - a Tia Maria - ellen tüntetnek. A helyi lakosság szerint a beruházás tönkretenné a helyi mezőgazdaságot és általában a környezetet.