Kijev már az Amnesty Internationalt is hazugnak tartja

Donetsk after shelling HORIZONTAL SQUARE FORMAT
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ukrán védelmi minisztérium szerint valótlanságokat tartalmaz a nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International májusi jelentése, amelyben azt állítják, hogy a kormányerők kínzásokat alkalmaznak a hadifoglyokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az EBESZ megfigyelői után már az Amnesty Internationalt is hazugsággal vádolja Ukrajna, amiért az áll a legfrissebb jelentésében, hogy a Donyeck-medencében szembenálló felek – úgy a szakadárok, mint az ukrán hadsereg – egyformán kegyetlen bánásmódban részesítik a hadifoglyokat, túszként tartják őket fogva, és gyakorta kínzásokkal igyekeznek információkat kicsikarni belőlük.

Betartják a törvényeket

Az ukrán védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint a fegyveres erők szigorúan a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően tevékenykednek. Az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének szándékával, az erőszakos hatalomátvételre irányuló, valamint terrorista cselekményekkel gyanúsítható személyek őrizetbe vétele az Ukrán Biztonsági Szolgálat kizárólagos hatáskörébe tartozik – áll a minisztérium tájékoztatójában.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/John Trast

Sokkolót is használnak

Mint arról a BBC is beszámolt, a fogva tartók gyakran elektromos sokkolók alkalmazásával, eszméletvesztésig tartó ütlegeléssel, kikötözéssel, alvásmegvonással próbálják szóra bírni a foglyaikat. Az Amnesty International a jelentésében külön kiemeli a Jobb Szektor zászlóalját, amelynek tagjai – az egyik kiszabadult túsz elmondása szerint –

egy elhagyatott úttörőtáborban kialakított fegyenctelepen tartották és tartják fogva a foglyul ejtett fegyvereseket és civileket, kegyetlen vallatásoknak vetve alá őket, majd tetemes váltságdíjakat követelnek a hozzátartozóiktól

– írja az ukrán UNIAN hírügynökség.

Csak egyetlen ember meséje

A Jobb Szektor, amely még mindig nem tartozik teljes mértékben a kormányerők ellenőrzése alá, válaszul azt hozta fel, hogy a nemzetközi emberjogi szervezet mindössze egyetlen, névtelenségbe burkolózó egyén meséjére alapján fogalmazta meg vádjait, amelyeket nem támasztanak alá kézzelfogható bizonyítékok.