Több száz menekült holttestére bukkantak a tömegsírokban

Wardi (L), one of the Indonesian fishermen who helped rescue migrant Rohingya from Myanmar and Bangladesh earlier in the day, looks at their abandoned ship off the coast near the city of Geulumpang in Indonesia's East Aceh district of Aceh province on May
Elhagyott hajó a tengeren
Vágólapra másolva!
Feltehetőleg több száz mianmari, illetve bangladesi menekült holttestét rejtő tömegsírokat találtak Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában - jelentették vasárnap helyi lapok.
Vágólapra másolva!

A rendőrség 30 tömegsírt talált két helyen az Utusan Malaysia című lap szerint, a The Star című újság pedig arról számolt be, hogy csak egy sírban csaknem száz holttestet találtak pénteken. A rendőrség egyik szóvivője azt mondta: egyelőre nem nyilatkoznak, hétfőn tartanak sajtótájékoztatót az ügyben.

Rohingja menekültek lehetnek

Egy meg nem nevezett rendőrségi tisztségviselő beszámolt arról, hogy fővárosi rendőrségi osztagok és igazságügyi orvosok vannak a helyszíneken. Feltételezhető, hogy a rohingja kisebbséghez tartozó mianmari vagy esetleg bangladesi menekültek holttestei vannak a tömegsírokban, de ezt még tisztázni kell. Elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek közük volt azokhoz, akiknek a tömegsírját a határ másik oldalán találták meg a hónap elején - tette hozzá. Thaiföld Szongkhla nevű tartományában 26 holttestet találtak egy tömegsírban.

Elhagyott hajó a tengeren Forrás: AFP/Romeo Gacad

Mentik a menekülteket

Az indonéz hatóságok is elkezdték a tengeren veszteglő menekültek felkutatását és mentését a hadsereg vasárnapi tájékoztatása szerint. Péntek óta négy hajó és egy repülőgép vesz részt a feladatban. Malajzia és Indonézia szerdán megállapodott abban, hogy ideiglenesen befogadják az embercsempészhajókon veszteglő menekülteket, ha a nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak ahhoz, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. Malajzia csütörtökön négy hajóval kezdte el a kutatást, valamint készenlétbe helyezett további hajókat és helikoptereket.