Megutaztatták az ebolás hullát

Vágólapra másolva!
A holttestre pólót, nadrágot húztak, ráadtak egy napszemüveget, majd beültették egy taxiba, és elindultak a temetésre. De börtönben kötöttek ki. 
Vágólapra másolva!

Hat embert vettek őrizetbe Guineában, amiért halott rokonukat egy taxiba ültetve akarták elszállítani, majd eltemetni – írja a BBC. Ez önmagában talán nem is lett volna akkora gond, a szerencsétlen áldozattal azonban ebola végzett, ami innentől már nem csak családi ügy.

A vádlottakat jelenleg egy börtönben kialakított karanténban vizsgálják. Ha 21 napig nem jelentkeznek rajtuk az ebola tünetei, bíróság elé kerülnek az egészségügyi szükségállapot szabályainak megsértése miatt.

Halálosabb, mint valaha

A jelenlegi ebolajárvány 1976 óta a legsúlyosabb a világon, 2014 márciusa óta több mint 11 ezer ember vesztette életét. A kór először Guineában ütötte fel a fejét 2014 elején, majd továbbterjedt Libériába és Sierra-Leonéba. Csak Guineában 2500-an haltak meg a járvány tavalyi kitörése óta.

Ők csak jót akartak

A halott rokonukat szállítók akkor buktak le, amikor egy ellenőrző ponton (amit éppen az ebola miatt állítottak fel) a biztonsági szolgálat embereinek feltűnt, hogy a taxi utasai közül az egyik feltűnően nyugodt és csendes.

Legyek lepte nyers csirkehús egy utcai árusnál Guineában. A kép jól jellemzi a közegészségügyi állapotokat Forrás: Pályi Bernadett/Az Országos Epidemiológiai Központ engedélyével

Az ebola áldozatait a járványhelyzet miatt kizárólag a Vöröskereszt temetheti el, sokan azonban a saját szokásaik szerint szeretnék megadni a végtisztességet szeretteiknek. Vélhetően a taxiban ülőknek is ez volt a szándékuk.

Súlyos helyzetben a gyermekek

Mintegy 8,5 millió gyermek él az ebolajárványtól sújtott területeken Nyugat-Afrikában. A betegségben elhunytak 14,2 százaléka 15 éven aluli. Sok gyermek marad gondoskodás nélkül, mert a gyámjuk, hozzátartozójuk elhunyt, vagy karanténban van, illetve ápolás alatt áll valamelyik egészségügyi központban. Ezeket a gyerekeket gyakran kirekeszti a társadalom, így még inkább ki vannak téve a bántalmazásnak és egyéb veszélyeknek – áll az UNICEF magyar bizottságának honlapján.