Brutális hőség és homokvihar tombol Egyiptomban

Kairó, 2015. február 11.
Homokvihar Kairóban 2015. február 11-én. Az egyiptomi fővárosban második napja tartó vihar miatt egyes légi járatokat az ország más reptereire irányították.
MTI Fotó: Máté Bence
Kairó, 2015. február 11. Homokvihar Kairóban 2015. február 11-én. Az egyiptomi fővárosban második napja tartó vihar miatt egyes légi járatokat az ország más reptereire irányították. MTI Fotó: Máté Bence
Vágólapra másolva!
Homokvihar is társult Egyiptomban ahhoz a közel 50 fokos kánikulához, amit a szomszédos Líbiába és Szudánba is átnyúló Nyugati-sivatagból fújó szelek okoztak szerdán.
Vágólapra másolva!

Az egyébként hőséghez szokott egyiptomiakat megviselte a harmadik napja tartó forróság. A hatóságok óva intették az embereket attól, hogy a napra menjenek.

Kairóban árnyékban is 46 fokot mértek.

A legmelegebb a sivatagos észak-afrikai ország középső részén található ed-Dáhla oázisban volt, ahol 49 fokot mértek.

Elsötétült a város

Az agglomerációval együtt 40 milliós fővárosban a hőség mellett az eget is besötétítő homokfüggönnyel is küszködtek az emberek. Aki tehette, otthon maradt, de az apró szemcséknek a zárt ablakok és erkélyajtók sem tudták útjukat állni.

Homokvihar Kairóban még februárból Forrás: MTI/Máté Bence

A hőhullám szerdán érte el a csúcspontját, csütörtökre akár tíz fokot is zuhanhat az átlaghőmérséklet.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is egész napos áramkimaradásokkal lehet majd számolni. Kairó egyes környékein megszokottnak számít, hogy

naponta akár több órára is megszűnik az áramszolgáltatás a nyári hónapokban.