Párizs szerint a britek veszítenék a legtöbbet az unió elhagyásával

Vágólapra másolva!
Laurent Fabius francia külügyminiszter "nagyon kockázatosnak" nevezte csütörtökön a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás tervét, néhány órával azelőtt, hogy David Cameron brit miniszterelnök Párizsba érkezik.
Vágólapra másolva!

Nagyon kockázatos

"Elindította a referendum tervét, ez nagyon kockázatos dolog" - mondta a francia diplomácia vezetője a France Inter francia közszolgálati rádióban. "Eléggé veszélyesnek tartom ezt a folyamatot" - tette hozzá. "A britek megszokták, hogy ezt mondják nekik: Európa rossz dolog. Ha megkérdezik őket, megvan a kockázata annak, hogy úgy is válaszolnak, hogy Európa rossz dolog" - hangsúlyozta Fabius.

Nagy-Britannia az Unióból való kilépést lebegteti Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

A britek veszítenének a legtöbbet

A külügyminiszter szerint bizonyos, hogy Nagy-Britannia veszítene a legtöbbet az Európai Unióval való szakítással, de ez Európa számára is kedvezőtlen hatással járna. Fabius emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia a világ egyik vezető gazdasági hatalma, valamint katonai és diplomáciai hatalom is. "Ha egy ilyen fontos ország elhagyná Európát, az nagyon rossz érzést keltene Európáról" - mondta.

David Cameron régi-új brit miniszterelnök a brit-uniós viszony újratárgyalását tervezi Forrás: MTI/EPA/-------------------

Ne váltsanak sportágat

"Azt szeretnénk, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban maradna. De ugyanannyira igent mondunk az EU javítására, mint ahogy nem tudunk egyetérteni a szétesésével" - hangoztatta Fabius. Hozzátette: "A britek egy labdarúgóklubhoz csatlakoztak. Nem lehet a mérkőzés közben azt mondani, hogy mostantól rögbizni fogunk".

Párizsban tárgyal Cameron

Francois Hollande francia elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel az EU reformjáról. A brit kormány csütörtökön terjeszti a parlament elé a népszavazás megrendezésének részletes tervét. A kormányprogram alapvető szándéka, hogy a referendum előtt London újratárgyalja Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét Brüsszellel.