Vágólapra másolva!
Egy amerikai katonai laboratórium a múlt héten véletlenül élő lépfene-baktériumot, antraxot küldött szét kilenc magánlaboratóriumba az Egyesült Államokban, de a lakosságot nem fenyegeti veszély.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentése szerint négy embernél elővigyázatosságból antibakteriális kezelést kezdtek, illetve védőoltást kaptak az eset után.

Dél-Koreába is jutott

Egy küldemény az amerikai hadsereg egyik dél-koreai támaszpontjára került. Az első közlések szerint ez sem jelentett kockázatot az alkalmazottakra, ám egy Szöulban később kiadott amerikai közlemény szerint 22 katonát ott is megelőző kezelésnek vetettek alá. A közlemény szerint megbetegedésnek nincs jele, a veszélyes anyagot megsemmisítették.

Az Oszan amerikai légi támaszpont a dél-koreai fővárostól 70 kilométerre fekvő Pjongtekben Forrás: MTI/EPA/YONHAP/-------------------

Aktív maradt a baktérium

A Pentagon illetékese kifejtette, hogy az anyagot a biológiai fegyverek elleni kutatások céljára küldték szét a múlt héten, de a szállítmányban inaktív baktériumnak kellett volna lennie. Utólag derült ki, hogy az anyag előzetes kezelése ellenére a baktériumok egy része aktív maradt. A minisztérium vizsgálja, hogy pontosan milyen hiba történt - jelezte a szóvivő.

Véletlenül aktív maradt a baktérium Forrás: 123rf.com

Biológiai fegyver

A küldő laboratórium Utah államban, Dugwayben van. Amerikai kormányzati illetékesek szerint nem zárható ki, hogy a dugwayi intézetből már korábban is került ki hasonló módon élő baktérium. A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.