Elképesztő méreteket öltött a menekülthullám

Nagyon sokan próbálnak Líbiából Európába jutni
Vágólapra másolva!
Az utóbbi három napban több mint ötezer illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren, ilyen mértékű menekültáradatra év eleje óta nem volt példa – közölte vasárnap Varsóban az Európai Unió határvédelmi ügynökségének vezetője.
Vágólapra másolva!

„Ez a legnagyobb menekülthullám, amelyet eddig 2015-ben láttunk” – hívta fel a figyelmet Fabrice Leggeri a hét végén megmentett emberekre utalva.

Vizsgálat indult

A Frontex vasárnapi tájékoztatása szerint péntek óta a Földközi-tengeren összesen 25 hajóból mentettek ki bevándorlókat, az összes jármű Líbiából indult útnak Európa felé. A mentőegységek 17 holttestet is találtak, amelyeket Szicíliára szállítottak. Az olasz haditengerészet egyelőre nem tudott információkkal szolgálni arról, hogy mi okozta a bevándorlók halálát. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított a 17 halott bevándorló ügyében.

Nagyon sokan próbálnak Líbiából Európába jutni Forrás: AFP/Et We(Cis) Louise George

Az ügynökség beszámolójakor még további öt - összesen 500 ember biztonságba helyezését célzó - mentőakció volt folyamatban. A hét végi földközi-tengeri mentőműveletben az olasz haditengerészet egységein kívül német, brit, máltai, belga, dán és ír hajók, valamint izlandi és finn repülőgépek is részt vettek.

Ezreket mentettek meg

Az olasz parti őrség közlése szerint a Frontex által összehangolt, tavaly novemberben indult Triton elnevezésű misszió keretében egyedül pénteken 4243 bevándorlót, míg szombaton további 436 embert mentettek meg. A menekülteket az olasz partokra, azon belül is Lampedusa, Szicília, Szardínia szigetére, valamint két déli szárazföldi régió, Puglia és Calabria kikötőibe szállították.

Szerencsére a mostani hétvégén nagyon sok embert sikerült megmenteni Forrás: AFP/Po (Phot) Carl Osmond

A most biztonságba helyezett emberekkel együtt az év eleje óta már több mint 40 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren át Olaszországba, és nagyjából 1770-en vesztek hullámsírba útközben.