Húszmillió dollárt fizetett volt náciknak az amerikai társadalombiztosítás

Vágólapra másolva!
Több mint 130 feltételezett náci háborús bűnösnek összesen 20,2 millió dollárt fizetett ki az amerikai társadalombiztosítás 1962 februárja és 2015 januárja között – derült ki egy átfogó jelentésből. Az összeg sokkal nagyobb, mint feltételezték.
Vágólapra másolva!

A jelentést Társadalombiztosítási Hatóság a jövő héten hozza nyilvánosságra, de a dokumentumot megszerezte az AP hírügynökség. A jelentés neveket nem tartalmaz.

Az Egyesült Államokban idén januárban lépett életbe az a törvény, amely kizárja a volt nácikat a társadalombiztosításból.

Nem figyeltek eléggé

Becslések szerint mintegy tízezer egykori náci talált menedéket az Egyesült Államokban a háború után. Közülük sokan hazudtak a II. világháborús tevékenységükről, hogy megkapják a letelepedési engedélyt, illetve az állampolgárságot.

Az igazságügyi minisztériumban csak 1979-ben hozták létre azt az osztályt, amelynek az országban élő volt nácik felkutatása volt a feladata.

Megemlékezők a sachsenhauseni náci koncentrációs táborban. Zsidóüldözésben részt vettek is kaptak amerikai nyugdíjat Forrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

Háborús bűnösöknek is fizettek

A társadalombiztosítás összesen 5,7 millió dollárt fizetett ki olyanoknak, akik részt vettek a náci atrocitások elkövetésében, és emiatt később deportálták őket. Összesen több mint 14 milliót kaptak olyanok, akiknek bizonyítottan vagy feltételezhetően szerepük volt a zsidóüldözésekben.

A jelentés hét hónappal az után készült el, hogy az AP felfedte: olyan volt nácik is kaptak pénzt a társadalombiztosítástól, akiket közben már kiutasítottak az Egyesült Államokból. Az igazságügyi tárca ugyanis egy kibúvót használt, amelynek alapján ezeket az embereket azzal bírták rá az ország elhagyására, hogy megtarthatták a nyugdíjukat.